Linkovi

Velika Britanija i Finska produbljuju veze u "suprotstavljanju ruskoj agresiji"


ARHIVA - Britanski ministar inostranih poslova Dejvid Kameron govori u Londonu, 9. maja 2024.
ARHIVA - Britanski ministar inostranih poslova Dejvid Kameron govori u Londonu, 9. maja 2024.

Velika Britanija i Finska potpisaće u ponedeljak novo strateško partnerstvo za jačanje veza i suprotstavljanje "pretnji ruske agresije", rekao je britanski ministar spoljnih poslova.

Dve zemlje će proglasiti Rusiju za "najznačajniju i direktnu pretnju evropskom miru i stabilnosti", navodi se u saopštenju britanskog Forin ofisa.

Sporazum će potpisati ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron i njegova finska koleginica Elina Valtonen u Londonu.

"Dok stojimo zajedno da podržimo Ukrajinu, uključujući pružanje vojne pomoći i obuke, jasno nam je da pretnja ruske agresije, posle rata koji je započela, neće biti tolerisana", rekao je Kameron.

"Ovo strateško partnerstvo, izgrađeno na našim zajedničkim vrednostima, omogućiće da Ujedinjeno Kraljevstvo i Finska osnaže saradnju na jačanju evropske bezbednosti, kao i da iskoriste nove mogućnosti, od nauke i tehnologije do bližih energetskih veza", dodao je on.

Zemlje će zajedno raditi na suzbijanju ruskih dezinformacija, zlonamernih sajber aktivnosti i podržati oporavak, rekonstrukciju i modernizaciju Ukrajine, navodi Forin ofis.

Posle početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, Finska se pridružila vojnom savezu NATO i zatvorila veći deo svoje granice sa Rusijom. Velika Britanija je jedna od zemalja koje vojno najviše podržavaju Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG