Linkovi

Obojeni dijamanti sve popularniji


"Vitelbah" - retki plavi dijamant od 35,56 karata na aukciji 2008. prodat je za 24,4 miliona dolara.
"Vitelbah" - retki plavi dijamant od 35,56 karata na aukciji 2008. prodat je za 24,4 miliona dolara.

Ružičasti i drugi obojeni dijamanti su dobra investicija jer im cena raste daleko brže od bilo kog berzanskog indeksa – Dau Džounsa, Nasdaka pa čak i od zlata.

Ako imate milion dolara i želite da ih sačuvate, dobar način je kupovina obojenog dijamanta. Ta retka vrsta dragog kamenja u poslednje vreme se sve više traži i cene neprestano rastu.

Obojeni dijamanti su retki jer predstavljaju anomaliju, odnosno dijamant sa primesom. Jedan karat obojenog dijamanta od 5 grama košta do milion dolara.

Lajbiš Polnauer, predsednik i osnivač izraelske firme Lajbiš i kompanija, kaže da je potražnja za obojenim dijamantima dramatično porasla jer su veoma privlačni.

“Svaka dama želi ružičasti dijamant. Ne mogu to da objasnim… ali obojeni dijamanti su drugačiji, seksi i uzbudljivi”, kaže Polnauer

Dijamanti su kristali ugljenika formirani pre milijardu do 3 milijarde godina, duboko u zemlji, pod ogromnim pritiskom i temperaturom. Pronalaženi su čak 13 kilometara duboko, ali često se nalaze i blizu površine zemlje, najčešće tamo gde su ih izbacile vulkanske erupcije.

Obojeni dijamanti su rezultat male količine primesa u inače bezbojnim kristalima, kaže draguljarski stručnjak Eden Rahminov.

“Lepi obojeni dijamanti su veoma retki jer su izuzetak od pravila pa se zato nalaze u malim količinama. Ljudi misle da ih ima na hiljade, ali godišnje se pronalazi najviše 90 do sto primeraka”, kaže Rahminov.

U svojoj neprivlačnoj ali veoma dobro osiguranoj radionici draguljar Roj Fuks polira dijamante do perfekcije. I najmanja greška može da košta na stotine hiljada dolara. Za to on koristi kompjuterski program koji simulira mapu nebrušenog dijamanta i proračunava kako da se maksimalno iskoristi veličina kamena i kao da se dobije najintenzivnija boja.

Lajbiš Polnauer napominje da dijamanti nemaju samo estetsku vrednost.

“Ružičasti i drugi obojeni dijamanti su dobra investicija jer im cena raste daleko brže od bilo kog berzanskog indeksa – Dau Džounsa, Nasdaka pa čak i od zlata”, kaže on.

Eden Rahminov dodaje da se obojeni dijamanti više traže jer se njihovo tržište proširuje.

“Sve manje i manje dijamanata se pronalazi svake godine. A potražnja raste jer u svetu raste broj bogatih, naročito u Rusiji, Indiji, Brazilu i Kini, koji su ogromna tržišta za obojene dijamante”, kaže Rahminov.

Oba draguljara napominu da se danas transakcije uglavnom obavljaju preko interneta i da dijamante podjednako kupuju privatna lica i dizajneri nakita širom sveta.
XS
SM
MD
LG