Linkovi

Sukob Ilona Maska i australijske vlade zbog snimka nedavnog napada u crkvi


ARHIVA - Ilon Mask, 9. marta 2020. (Foto: AP/Susan Walsh)
ARHIVA - Ilon Mask, 9. marta 2020. (Foto: AP/Susan Walsh)

Pokušaji Australije da zabrani video snimak nedavnog napada nožem u jednoj crkvi pretvorili su se u globalnu bitku između vlade u Kanberi i milijardera Ilona Maska, vlasnika društvene mreže "Eks", nekadašnjeg Tvitera.

Služba u asirskoj pravoslavnoj crkvi u Sidneju prenošena je uživo na internetu 15. aprila kada je sveštenik napadnut na oltaru. Četiri osobe su izbodene, a tinejdžer uhapšen. Taj 16-godišnji mladić je kasnije optužen za terorističko delo.

Ubrzo posle napada, video snimci tragedije počeli su da kruže na društvenim mrežama.

Komesarka australijske Komisije za bezbednost interneta (eSafety) Džuli Inman Grant, nezavisni regulator te zemlje za onlajn bezbednost, izdala je upozorenja kompaniji "Meta", vlasniku Fejsbuka i Instagrama, kao i platformi "Eks" - ranije poznatoj kao Tvitter - da uklone snimke.

Ona je zapretila tehnološkim kompanijama visokim kaznama ukoliko se ne povinuju zahtevu.

ARHIVA - Policijski forenzičar sprovodi istragu napada u crkvi u predgrađu Sidneja 16. aprila 2024.
ARHIVA - Policijski forenzičar sprovodi istragu napada u crkvi u predgrađu Sidneja 16. aprila 2024.

Video snimci su prema australijskom zakonu označeni kao materijal "klase 1", što znači da prikazuju bespotrebno ili uvredljivo nasilje.

Meta se povinovala naredbi poverenice komisije za bezbednost, ali Eks tvrdi da direktiva "nije u okviru australijskog zakona" i insistira na tome da "naredba o globalnoj zabrani snimka... preti slobodnom govoru svuda u svetu".

Konfrontacija između zvanične Kanbere i Maska intenzivirala se početkom nedelje, kada je australijski sud naredio Eksu da priveremeno sakrije video snimke. Australijska vlada želi da se snimci uklone zauvek.

Mask je objavio da je Eks zabrinut da “ukoliko se BILO KOJOJ zemlji dozvoli da cenzuriše sadržaj za SVE zemlje, šta onda može da sprreči bilo koju zemlju da kontroliše čitav internet?”

Političari u Australiji pokazali su inače retko jedinstvo u vezi sa ovim pitanjem i odbacili Maskov stav o snimku.

Jedna od ministarki u vladi Tanja Plibersek rekla je da je Mask "milijarder egoista", dok ga je senatorka Zelenih Sarah Henson-Jang nazvala “narcisodinim kaubojem”.

Premijer Australije Entoni Albaneze rekao je lokalnim medijima da Masku nedostaje pristojnosti.

“Uradićemo ono što bude neophodno da se suprotstavimo ovom arogantnom milijarderu, koji misli da je iznad zakona, ali i iznad osnovne pristojnosti. Ideja da bi neko išao na sud zarad prava da okači nasilan sadržaj na svojoj platformi pokazuje koliko je gospodin Mask izgubio dodir s realnošću", rekao je Albaneze. "Društvene mreže moraju da imaju i društvenu odgovornost. Gospodin Mask je ne pokazuje”.

Istražitelji veruju da je napad nožem u crkvi u Sidneju bio verski motivisan teroristički čin. Regulatori se brinu da bi društvene mreže mogle dodatno da pogoršaju tenzije između različitih religija.

Došlo je do ozbiljnih nemira ispred Asirske pravoslavne crkve pošto su sveštenik i još tri osobe ranjene. Nikom od njih život nije bio u opasnosti.

Napad se dogodio dva dana pošto je šest ljudi ubijeno u napadu nožem u tržnom centru u Sidneju.

Sukob u vezi sa globalnim pristupom ovom snimku napada u crkvi biće test koliko daleko dosežu australijski zakoni.

XS
SM
MD
LG