Linkovi

Svedoci u Senatu: Rusija se mešala u izbore, Putin negira


Pretres u Senatu o mešanju Rusije
Pretres u Senatu o mešanju Rusije

Rusija je uspešno izvela do sad neviđenu kampanju i uticala na političku situaciju u Americi tokom kampanje za predsedničke izbore. To tvrde stručnjaci koji su juče svedočili pred Odborom za obaveštajna pitanja u Senatu. Svedočenja su potpuno suprotna onome što kaže ruski predsednik Vladimir Putin.

Dve sesije saslušanja svedoka potvrdile su ono što i republikanci i demokrate tvrde već mesecima.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je sprovođenje kampanje čiji je cilj bio potkopavanje naših izbora”, kaže demokratski senator Mark Varner.

Stručnjaci koji se bave Rusijom i eksperti za bezbednost detaljno su objasnili da Rusija izvodi sajber napade kako bi širila dezinformacije - koje zbunjuju američke birače i produbljuju jaz između njih

Rusija se nada da će pobediti u drugom Hladnom ratu snagom politike, a ne snagom sile”, objašnjava Klinton Vots sa Instituta za spoljnu politiku

Ni SAD ni Rusija ne žele rat. Ali obe zemlje misle da će mnogo postići kombinovanjem javnih i tajnih metoda”, kaže Roj Godson sa Univerziteta Džordžtaun.

Nekoliko sati ranije, Vladimir Putin je upitan da li je Moskva pokušala da utiče na predsedničke izbore u Americi.

Čitajte mi sa usana: NE.”

Svedoci su pred Odborom za obaveštajna pitanja u Senatu izneli obimne dokaze koji govore suprotno. Tvrde i da je Rusija pomogla aktivistima u Trampovoj kampanji da šire dezinformacije o Hilari Klinton. Jedan od njih je predvideo da će ruske mere pogoditi I Trampa.

“Te akcije su zasnovane na onome što Rusi žele da postignu za unutrašnju upotrebu, bez obzira na to šta su im spoljnopolitički ciljevi. Moguće je da će mere obuhvatiti I predsednika Trampa, jer igraju na obe strane”, kaže Klinton Vots.

Usred zapaljivog svedočenja, apeluje se i na saradnju obe partije.

Ako politizujemo ovaj proces, naši napori će biti uzaludni", smatra republikanski senator Ričard Bur.

Demokrate, ipak, ponovo traže od predsednika Trampa da objavi da li je platio porez.

Ključ uspešne istrage je u tome da se ustanove tokovi novca. Informacije o finansijama Donalda Trampa, njegove porodice i saradnika – mogu voditi do Rusije”, napominje demokratski senator Ron Vajden.

Tramp je, tokom kampanje, odlučno negirao bilo kakve veze sa Rusijom. Preispitivao je navode američkih obaveštajnih službi o ruskom mešanju i optužio medije da su vodili prljavu kampanju protiv njega.

XS
SM
MD
LG