Linkovi

Pretres u Senatu o mešanju Rusije, senatori za sveobuhvatnu istragu


Predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove Senata Ričard Bur (D) i vodeći demokrata Mark Vorner
Predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove Senata Ričard Bur (D) i vodeći demokrata Mark Vorner

Odbor za obaveštajne poslove američkog Senata u četvrtak je održao javni pretres u okviru istrage mešanja Rusije u prošlogodišnje predsedničke izbore i mogućih veza saradnika predsednika Donalda Trampa sa ruskim zvaničnicima.

Vodeći demokrata u Odboru, senator Mark Vorner, u uvodnom izlaganju je ustvrdio da je Rusija pokušala da diskredituje američke medije, a da su ruski propagandni mediji, kao što je "Rusija danas (RT)" objavljivali negativne informacije da bi naneli štetu kampanji demokratske kandidatkinje Hilari Klinton.

"Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je kampanju podrivanja naših izbora", rekao je Vorner koji je u kasnijem obraćanju novinarima rekao da je Rusija plaćala više od hiljadu "trolova na interentu" da šire dezinformacije o izborima.

Visoki saradnik u Institutu za sppoljnu politiku Klint Vots rekao je na pretresu da je Moskva plaćala hiljade "heklera" koji su koristili društvene medije da bi širili proruski sadržaj.

Vesti, kako je naveo Vots, prvo su objavljivane na vebsajtovima kao što su Rusija danas i Sputnjik. Zatim su se delile na takozvanim "sivim" internet stranicama, gde su kombinovane sa lažnim informacijama, pre nego što su ih dalje širili hekleri.

Senatori Mark Vorner i Ričard Bur na pretresu u Senatu
Senatori Mark Vorner i Ričard Bur na pretresu u Senatu

Ruski predsednik Vladimir Putin je u četvrtak ponovo odbacio optužbe da se njegova zemlja mešala u američke izbore.​

"Razotkrićemo rusko mešanje."

Rusko mešanje u američku demokratiju biće otkriveno, istakli su uoči pretresa predsedavajući Odbora za, republikanac Ričard Bur i prvi demokrata tog zakonodavnog tela, Mark Vorner.

“Istraga će ići gde god nas dokazi budu vodili", naglasio je Bur.

"Ići ćemo do kraja", poručio je Vorner.

Primer dvostranačkog jedinstva u istrazi monumentalnih razmera, sa mnoštvom dokumenata i potencijalnih intervjua, uključujući sa Trampovim savetnikom i zetom Džeredom Kušnerom, koji se dobrovoljno prijavio da svedoči pred Odborom.

"Komisija će razgovarati sa gospodinom Kušnerom kada odbor bude odredio datum za to", najavio je Bur.

Ni predsednik odbora, niti njegov demokratski kolega nisu izneli bilo kakve druge zaključke, izuzev o namerama Rusije.

"Cilj Vladimira Putina je da oslabi Sjedinjene Države, da postane globalno i ekonomski slabija. I to treba da bude briga za sve Amerikance, bez obzira na stranačku pripadnost", ocenio je Vorner.

Devin Nunjes
Devin Nunjes

Odbor za obaveštajne aktivnosti Predstavničkog doma Kongresa, do nedavno je bio glavni u istrazi ruskog mešanja. Međutim, taj odbor otkazao je javni pretres u jeku političke oluje koja je zahvatila predsednika komsije, republikanca Devina Nunjesa, koji je ranije ove nedelje lično informisao predsednika Trampa o izvesnim poverljivim materijalima, a da ih nije podelio sa odborom.

Zbog rasula u odboru Predstavničkog doma, njegov pandan u Senatu je sada u centru pažnje. Bur je rekao da je glasao za Trampa na novembarskim izborima...

"Moram priznati da sam glasao za njega."

… ali je negirao da bi stranačka lojalnost mogla da utiče na njegov rad.I pored toga, sve veći broj demokrata tvrdi da se u Odboru pod republikanskom kontrolom ne može doći do pune istine.

"Mislim da bi trebalo da uzmemo u obzir i mogućnost nezavisne, nestranačke komisije isključivo formirane da istraži šta se dogodilo. Ne možemo dozvoliti da politički pritisak ili nedokazane tvrdnje ometaju praćenje pukih činjenica", naglasio je demokratski senator Martin Hajnrih.

Bela kuća se žali da je reč o prljavoj kampanji protiv predsedničkog tima, ali priznaje potrebu da se istraga nastavi.

"Kao i neki od vas, želimo da se ovo završi. Ali priznajemo da proces mora da se sprovede", naveo je portparol Bele kuće Šon Spajser.

Taj proces bi mogao da ima posledice daleko izvan Vašingtona. Bur je ocenio da Rusija "aktivno učestvuje" i u predstojećim izborima u Francuskoj.

XS
SM
MD
LG