Linkovi

Komi: Tramp tražio da odustanem od istrage


Bivši direktor FBI-a Džejms Komi se zaklinje da će govoriti istinu pred početak svedočenja u Senatu SAD, 8. jun 2017.
Bivši direktor FBI-a Džejms Komi se zaklinje da će govoriti istinu pred početak svedočenja u Senatu SAD, 8. jun 2017.

Bivši direktor Federalnog istražnog biroa Džejms Komi optužio je danas predsjednika Donalda Trampa da ga je otpustio da bi pokušao da podrije istragu mogućih veza njegovog predizbornog tima sa ruskim zvaničnicima. Komi je na pretresu senatskog Odbora za obavještajne poslove, jednom od najpraćenijih poslednjih nekoliko godina, prvi put javno govorio o devet razgovora koje je imao sa predsjednikom prije nego što je otpušten.

Bivši direktor FBI-a rekao je članovima američkog Kongresa da je Trampova administracija iznijela neistine i klevete o njemu nakon što ga je predsjednik otpustio u trenutku dok je Komi vodio istragu miješanja Rusije u američke predsjedničke izbore i mogućih veza Trampove kampanje i ruskih zvaničnika.

“Bio sam zabrinut i zbunjen objašnjenjima koja su se mijenjala zato što smo predsjednik i ja više puta razgovarali o mom poslu prije i nakon što je stupio na položaj. I više puta mi je rekao da odlično obavljam svoj posao i da se nada da ću moći da ostanem i ja sam ga uvjerio da to namjeravam da uradim. Iako zakon nije zahtijevao iznošenje razloga za otpuštanje direktora FBI-a, administracija je odlučila da me okleveta i što je još važnije da okleveta biro, navodeći da je organizacija u rasulu, da je loše vođena i da su zaposleni izgubili povjerenje u svog lidera. To su jednostavno bile laži”.

Tramp je otpustio Komija 9. maja, a njegovi saradnici različito su opravdavali taj potez. Predsjednik je kasnije priznao da je otpustio Komija zbog ruske istrage.

Džejms Komi svjedočio je na pretresu senatskog Odbora za obavještajne aktivnosti, koji je privukao ogromnu pažnju medija i javnosti. Istakao je da ga je zaprepastio zahtjev predsjednika Trampa da odustane od istrage bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina.

“Da li je general Flin u to vrijeme bio u ozbiljnoj pravnoj opasnosti i da li smatrate da je predsjednik pokušavao da omete pravni proces", upitao je Komija republikanski senator Ričard Bur.

“General Flin u to vrijeme jeste bio u pravnoj opasnosti, zato što je postojala otvorena krivična istraga njegovih izjava u vezi sa ruskim kontaktima. Nije na meni da kažem da li je razgovor koji sam imao sa predsjednikom bio pokušaj da se omete pravda. Smatrao sam da je riječ o veoma uznemirujućoj i zabrinjavajućoj stvari”, odgovorio je Komi.

Prema Komijevom svjedočenju, objavljenom dan ranije, Tramp mu je na večeri u Bijeloj kući rekao da je Flin dobar čovjek i da se nada da Komi može da odustane od cijelog slučaja.

“Da li znate bilo koji slučaj u okviru kojeg je osoba optužena za ometanje pravnog procesa ili bilo koje krivično djelo na osnovu toga što je rekla da se nada određenom ishodu”, upitao je republikanski senator Džejms Riš.

“Ne znam dovoljno o tome da bih mogao da odgovorim na to pitanje. Razlog zbog kog stalno pominjem njegove riječi je zato što sam to shvatio kao naredbu. Predsjednik Sjedinjenih Država je sjedio sam sa mnom i rekao mi da se nada. Ja sam shvatio da od mene želi da to uradim. Ja nisam poslušao, ali sam to tako shvatio”.

Bivši direktor FBI-a je tokom gotovo tri sata svjedočenja prenio i kako mu je predsjednik rekao da mu je potrebna lojalnost i da je očekuje. Dodao je i da je pravio bilješke svih kontakata sa Trampom zbog načina na koji se predsjednik ponašao.

“Bio sam ozbiljno zabrinut da bi mogao da laže o prirodi našeg sastanka zbog čega sam pomislio da je zaista važno da ga dokumentujem”.

Komi je ponovio da je američka obavještajna zajednica uvjerena da se Rusija miješala u predizbornu kampanju 2016. godine, ali nije iznio značajne nove informacije o navodnim vezama Trampa ili njegovih saradnika sa Moskvom, pitanju koje opterećuje Trampovu administraciju još od preuzimanja položaja u januaru.

​U​ govoru, u drugom dijelu grada, Tramp je rekao pristalicama da je njihov pokret “pod opsadom” i obećao da će nastaviti da se bori.

"Mi smo pod opsadom, ali ćemo izaći veći, bolji i snažniji nego ikada. Nećemo prestati da radimo ono što je ispravno. Znamo kako da se borimo i nikada se nećemo predati”.

Trampov lični advokat Mark Kasovic rekao je da je Komijevo svjedočenje dokazalo da predsjednik nije pod istragom i da nema dokaza da je bilo koji glas promijenjen zbog ruskog miješanja u izbore.

Demantovao je i da je Tramp rekao Komiju da očekuje lojalnost i oštro kritikovao bivšeg direktora FBI-a zbog curenja detalja razgovora sa predsjednkom i dodao da će prepustiti odgovarajućim organima da utvrde da li bi to trebalo da bude istraženo.

XS
SM
MD
LG