Linkovi

Sve više migranata stiže na italijansku obalu


Migranti pristigli u luku Pozalo na Siciliji
Migranti pristigli u luku Pozalo na Siciliji

Broj migranata koji je ove godine stigao na italijansku obalu za 20 % je veći nego prošle godine, saopštili su italijanski zvaničnici. Francuski, nemački I komesari za migracije Evropske Unije najavili su da će pomoći Italiji da se izbori sa prilivom migranata, ali nisu odgovorili na zahteve da dozvole spasilačkim brodovima da pristaju I u njihove luke.

Istovremeno, Italija je pozvala na konsultacije ambasadora Austrije, nakon što je ta zemlja zbog priliva migranata dodatno obezbedila granicu vojskom, I najavila da će je zatvoriti.

Zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Rimu saopštili su da je ove godine u Italiju stiglo 85 183 migranata, skoro 14 000 više nego u isto vreme prošle godine.

Mnoge od njih spasili su brodovi obalske straže , nakon što su plovila kojim su dolazili potonula. U pokušaju da se iz Severne Afrike domognu italijanske obale, stadalo je 2000 ljudi. Italijanski premijer Paolo Đentiloni apelovao je na Evropsku uniju da pomogne kako bi se smanjio broj migranata koji dolaze u Italiju.

Cela Italija se bori sa prilivom migranata u centralnom Mediteranu, I tražimo pomoć EU koja mora da se uključi kako bi ostala verna svojim principima, istoriji I civilizaciji. Italiji je potrebna podrška kako ne bi došla u situaciju da prihvatanje migranata bude neodrživo I da društvo postane neprijateljski nastrojeno prema njima. Do sada smo bili primer kako treba prihvatati migrante, pokazali smo humanost I dali im priliku da se uklope u društvo.”

Italija je prošle nedelje zapretila da će zatvoriti svoje luke za brodove koji spasavaju migrante, da bi pristajali u luke drugih mediteranskih zemalja koje bi onda morale da private migrante.

XS
SM
MD
LG