Linkovi

Kritike presude ruskim pankerkama


Aktivisti s maskama pružaju podršku bendu "Pusi rajot" na demostracijama u Varšavi
Aktivisti s maskama pružaju podršku bendu "Pusi rajot" na demostracijama u Varšavi

AFP javlja da je u telefonskoj anketi moskovskog radija Eho, čak 77 odsto slušalaca navelo da je "nemoguće složiti se sa presudom"

Rusija se suočava sa sve glasnijim kritikama dvogodišnje zatvorske kazne izrečene članicama ženskog pank benda "Pusi rajot" po optužbi za huliganizam, zbog protesta koji su održale u pravoslavnoj crkvi u Moskvi.

Sudija je juče izrekla presudu za tri devojke, koja je izazvala demonstracije u gradovima širom sveta, uključujući Moskvu, London, Pariz i Njujork.

Branioci benda planiraju da ulože žalbu na presudu.

Njihove klijentkinje uhapšene su u martu, pošto su u najvećoj pravoslavnoj crkvi u Moskvi izveli takozvanu "pank molitvu", tražeći od Device Marije da oslobodi zemlju od Vladimir Putina, koji je nekoliko nedelja posle protesta osvojio treći predsednički mandat.

Pravoslavna crkva juče je izdala saopštenje u kome poziva ruske vlasti da se u okviru zakona "smiluju" na članice benda "Pusi rajot".

Francuska novinska agencija javlja da je u telefonskoj anketi koju je sporveo moskovski radio Eho, čak 77 odsto slušalaca navelo da je "nemoguće složiti se sa presudom".

SAD su presudu nazvale "disproporcionalnom" i pozvale ruske vlasti da preispitaju slučaj i pobrinu se da pravo slobode izražavanja bude ispoštovano. Presudu su kritikovali Evropska unija i Amnesti Internešnal.
XS
SM
MD
LG