Linkovi

Po dve godine zatvora za ruske pankerke


Jekaterina Samucevič, Maria Aljohina i Nadežda Tolokonjikova (s leva) u staklenom kavezu sudnice u Moskvi
Jekaterina Samucevič, Maria Aljohina i Nadežda Tolokonjikova (s leva) u staklenom kavezu sudnice u Moskvi

Sudija Marina Sirova opisala tri devojke kao bogohulnice, koje su namerno uvredile pravoslavne vernike i proglasila ih krivim zbog huliganizma

Članice ruske pank grupe "Pusi rajot" osuđene su na zatvorsku kaznu od dve godine pošto su proglašene krivim za huliganizam motivisan verskom mržnjom. One su tako kažnjene zbog upada u moskovsku crkvu Hrista Spasitelja gde su, pred oltarom, izvele pesmu protiv predsednika Vladimira Putina.

Dvogodišnja kazna obuhvata I gotovo 6 meseci koje su ruske pankerke već provele u zatvoru posle protesta 21. februara. Današnju presudu su kritikovali Savet Evrope, OEBS i SAD, ocenjujući je kao “neproprocionalnu”.

Članice “Pusi rajot” – Marija Aljohina, Nadežda Tolokonjikova i Jekaterina Samucevič - u staklenom kavezu sudnice saslušale su presudu, uz povremene osmehe.

Sudija Marina Sirova proglasila ih je krivim zbog huliganizma motivisanog verskom mržnjom, i opisala kao bogohulnice, koje su namerno uvredile pravoslavne vernike upadom u crkvu Hrista Spasitelja.

Članice “Pusi rajot” kažu da im je cilj bio da izraze protest zbog bliskih veza predsednika Putina sa crkvom, i da nisu želele da vredjaju vernike. Tužioci su tražili zatvorsku kaznu od tri godine.

Advokat benda Mark Feigin ocenio je da stroga presuda ima političku pozadinu.

“Presuda nije doneta u ovoj sudnici, nije ju donela sudija Sirova, već više instance. Presuda je rezultat političke odluke koju je u Kremlju doneo Vladimir Putin”.

Ispred sudnice, policija je uhapsila neke od stotina okupljenih demonstranata, medju kojima su bili lider levičarske opozicije Sergej Udaljcov i bivši svetski šahovski šampion Gari Kasparov.

Ruski opozicioni lider, bloger Aleksej Navalni, ocenio je da presuda pokazuje osionost predsednika Putina.

“On je time pokazao da uvreda na njegov račun, koju su iznele na Crvenom trgu, čak ne toliko u crkvi Hrista Spasitelja, košta dve godine zatvora. Time je pokazao svima koji su se ovde okupili, celom stanovništu Rusije, Polu Makartniju, Madoni i svima drugima – da pljuje na nas i da će nastaviti da ide tim putem. Za sve nas, čak i one kojima se nije dopao čin ‘Pusi rajot’ – a meni se nije dopao – to je grubo gaženje pravde. Ovde se odigralo sudjenje kao u doba inkvizicije”.

Pre izricanja presude, niz međunarodnih zvezda, muzičara i običnih gradjana apelovao je na ruski sud da ne bude suviše strog prema članicama “Pusi rajot”. Posle presude, protesti u znak podrške ruskim pankerkama održani su u Parizu, Londonu, i drugim evropskim gradovima. U SAD, protesti su održani u Njujorku i ispred zgrade ruske ambasade, ovde u Vašingtonu.
XS
SM
MD
LG