Linkovi

Nestašica jaja u SAD i krijumčarenje iz Meksika


Cena jaja u SAD je porasla sa nešto manje dva dolara za karton od 12 komada, na čak pet dolara po kartonu.
Cena jaja u SAD je porasla sa nešto manje dva dolara za karton od 12 komada, na čak pet dolara po kartonu.

Velika nestašica jaja u Sjedinjenim Državama dovela je do neobične vrste šverca na američko-meksičkoj granici. Naglo poskupljenje jaja podstaklo je neke koji redovno prelaze američku južnu granicu da kupuju jaja po nižim cenama u Meksiku, i pokušaju da ih prokrijumčare na sever.

"U protekla tri meseca primetili smo porast od oko 108 procenata u zapleni svežih proizvoda od piletine, posebno svežih jaja. Najveći deo konfiskovanih jaja dolazi u El Paso iz Huaresa”, kaže za Glas Amerike Luis Karlos Masias iz Carinske i granične službe.

U Teksasu, Arizoni i Kalifoniji, agenti granične službe su proteklih meseci zaplenili veliku količinu prokrijumčarenih jaja.

Cene jaja su skočile kada je zbog epidemije ptičjeg gripa desetkovana živina u SAD, u doba godine kad Amerikanci jedu više hrane bogate proteinima.

Novi šverc na američko-meksičkoj granici, roba - sveža jaja
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Međutim, kupovina jeftinijih jaja u Meksiku i krijumčarenje preko granice može skupo da košta – oni koji to rade moraju da plate visoke kazne.

"Ako ih unesete u zemlju i ne prijavite, pod jedan: jaja će biti konfiskovana, I pod dva: za prvi prekršaj dobijate kaznu od 300 dolara. Za drugi prekršaj možete da dobijete kaznu od hiljadu dolara”, upozorava Masias.

Potrošači koji žive na američkoj strani granice, kao što je Hulio Rangel, razumeju da nije lako plaćati namirnice po visokim cenama. On ipak ističe da ljudi treba da poštuju pravila.

"Kazne imaju smisla, jer možemo da unesemo parazite ili druge bolesti u jajima koja se donose iz Meksika. Moramo da prihvatimo situaciju I prilagodimo se, kao što smo radili kad su cene benzina bile visoke”.

Cena jaja u SAD je porasla sa nešto manje dva dolara za karton od 12 komada, na čak pet dolara po kartonu. U Meksiku, jaja koštaju otprilike 50 odsto manje od cene koju plaćaju Amerikanci.

Predstavnici Carinske i granične službe ističu da bi za ilegalne isporuke jaja, radi prodaje u Sjedinjenim Državama, mogle da slede kazne od deset hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG