Linkovi

Suzan Rajs: Od savetnice do sekretarke?


Američka ambasadorka pri UN-u Suzan Rajs

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs smatra se glavnom kandidatkinjom za zamenicu Hilari Klinton, na položaju državne sekretarke.

Ukoliko bude imenovana, imaće veoma težak put do potvrđivanja te nominacije s obzirom da se našla u središtu bitke izmedju Bele kuće i republikanaca na Kapitol hilu, povodom septembarskih napada na američki konzulat u Bengaziju u Libiji.

Ambasadorka Suzan Rajs je praktično od rođenja sastavni deo vašingtonske scene. Odrasla u uticajnim vašingtonskim krugovima, kao ćerka guvernera Sistema Federalnih rezervi. Akademski se istakla na Kalifornijskom univerzitetu u Stenfordu i na doktorskim studijama na Oksfordskom univerzitetu u Engleskoj.

Njena politička zvezda se uzdizala, najpre tokom administracije Bila Klintona u kojoj je bila jedan od specijalnih pomoćnika i potom kao pomoćnica državnog sekretara za Afriku. Vrlo rano je postala pristalica i savetnik tadašnjeg predsedničkog kandidata Baraka Obame i potom američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama januara 2009.
Profesor na Američkom univerzitetu i književnik Dejvid Bosko, kaže da Suzan Rajs ima jak rezime kao i bliske veze sa predsednikom Obamom.

„Ona razume kako funkcioniše američka spoljnopolitička mašina i mislim da je to izuzetno korisno. Vrlo je koristan i njen odnos sa predsednikom. To je stvarni plus za državnog sekretara, jer kada razgovara sa stranim liderima, stranim diplomatama, oni znaju da je između nje i predsednika razlika veoma mala.“

U Ujedinjenim nacijama, Suzan Rajs razmenjuje oštre reči sa svojim ruskim kolegom i poznata je kao žustar pregovarač. Njen diplomatski stil se opisuje kao „direktan“ i „oštar“. Medjutim, Dejvid Bosko veruje da njena ličnost ne bi bila faktor koji je definiše, ako postane šef američke diplomatije.

„Taj položaj nosi takvu težinu, da za njen uspeh na položaju državne sekretarke neće biti relevantno da li je prijatna, otvorena, društvena.“

Posle napada 11. septembra na američki konzulat u Bengaziju, Suzan Rajs se odjednom našla u centru sukoba Bele kuće i republikanaca na Kapitol Hilu.

Oslonila sam se isključivo i jedino na informacije koje mi je dala obaveštajna zajednica“, saopštila je ona.

Republikanski senatori, uključujući Lindzija Greama iz Južne Karoline, naglašavaju da će se suprostaviti njenoj nominaciji delimično i zbog izjava u nekoliko američkih informativnih emisija, pet dana posle napada u kojem su poginula četiri Amerikanca.

„Ne mislim da zaslužuje unapredjenje. U ovoj zemlji ima mnogo kvalifikovanih ljudi koje bi predsednik mogao da izabere i sasvim sam rešen da sprečim da unapredimo bilo koga ko je bio suštinski igrač u debaklu u Bengaziju.“

Sastanak senatora i ambasadoreke Rajs nije ublažio njihove sumnje. Medjutim, ona i dalje ima podršku predsednika Obame.

„Suzan Rajs je izuzetna. Veoma sam ponosan na posao koji je obavila."
XS
SM
MD
LG