Linkovi

Sutra počinje popis na Kosovu, kazne za one koji ne žele da učestvuju


Ulice Prištine - arhivska fotografija (Foto: Reuters)
Ulice Prištine - arhivska fotografija (Foto: Reuters)

Na Kosovu 5. aprila počinje popis stanovništva, domaćinstava i stanova i trajaće do 17. maja. Za organizaciju popisa zadužena je kosovska Agencija za statistiku, a za one koji ne žele da se popišu predviđene su novčane kazne.

Poslednji popis koji je na Kosovu obavljen 2011, nije sproveden u četiri opštine na severu Kosova, a u ostalim većinski srpskim opštinama Srbi su samo delimično učestvovali.

Direktor Agencije za statistiku Kosova Avni Kastrati naveo je za Glas Amerike da popis traje šest nedelja, a da je prva nedelja rezervisana za detaljnije informisanje građana od strane popisivača. Takođe, prema njegovim rečima građani mogu da detaljnije informacije pronađu i na veb sajtu Agencije za statitstiku Kosova.

„Upitnik je na tri jezika – albanskom, srpskom i engleskom, a takođe i na turskom ima upitnik. Svaki građanin takođe može da se informiše tako što će da uđe na veb sajt i vidi koja su pitanja za kuće, a koja za stanove. Ima pitanja i za ukućane koji žive odvojeno i za pojedince, što treba popisivač da pita“.

Kastrati je apelovao na građane da se odazovu popisu jer će u suprotnom, pored novčane kazne, snositi i druge administrativne posledice ako odbiju da se registruju.

“Popis je obavezan. Svaki građanin koji živi ovde treba da da podatke, jer postoji kazna od 2000 evra, ne po porodici, već po osobi. Ako pet lica u jednoj kući odbiju da se popišu, trebaće da plate kaznu od 10 000 evra. Ali, posle će biti i drugih posledica, kao što su, na primer, administrativne prepreke ukoliko se neko nije odazvao popisu, nije bio prisutan ili nije živeo na toj adresi”, rekao je Kastrati.

Kastrati je naveo da je za popis stanovništva, domaćinstava i stanova angažovano oko 2700 aktivnih i 900 rezervnih popisivača koji će raditi i vikendom.

Zamenik predsednika Srpskog narodnog pokreta Branimir Stojanović smatra da na severu Kosova ne postoje normalni uslovi za popis u srpskim sredinama, ali da je bojkot popisa poslednja opcija koju bi Srbi trebalo da izaberu. On je za Glas Amerike naveo i da je dobro što se zvanični Beograd ne oglašava u vezi sa ovim pitanjem.

“Uslova nema, ali trebamo mi sada potpuno racionalno i hladne glave da izaberemo šta je manja šteta. Manja je šteta svakako izaći na popis, popisati se u što većem broju i tako braniti svoje pozicije u budućnosti. To što Beograd ćuti i nije toliko loše jer bi bilo još gore ukoliko izađe sa negativnim stavom. To bi definitivno potpuno uništilo bilo kakvu šansu da se pravi broj ljudi popiše tako da ako je i najbolje moguće rešenje koje mi sada dobijamo i signal iz Beograda ćutanje onda možda bolje da tako i ostane nego da dobijemo negativan signal”, kazao je Stojanović.

Dok Beograd za sada ćuti o popisu na Kosovu, premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon posete opštini Severna Mitrovica pozvao Srbe da se odazovu popisu.

„Još jednom pozivam sve srpske građane Republike Kosova, građane srpske zajednice koji ovde žive, ne samo u severnom delu Mitrovice nego bilo gde na Kosovu da se što više odazovu i da se registruju, jer kada mi pravimo naše planove za subvencije, investicije, radove, obrazovanje, za zdravlje građana, za zdravstveni sistem trebamo da imamo kao u ogledalu, što bolje skenirano stanje stanovništva“, rekao je Kurti.

Predsednica poslovnih žena Avenija u Lapljem Selu Gordana Đorić takođe smatra da bi Srbi na Kosovu trebalo da se masovno odazovu popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

„Bez obzira da li je Beograd zvao ili nije zvao, mi živimo ovde i stvarno je neophodno da se svi popišemo i da ovde bude stvarno stanje stanovnika. I drugo ono što je važno imaćemo precizne podatke strukturnog stanovništva, da bi mogli kasnije da izrađujemo različite strategije koje će biti u korist razvoja opštine“, navela je Đorić.

Novinarka Zorica Vorgučić smatra da Srbi na Kosovu nemaju dovoljno informacija o popisu stanovništva.

“Ono što zaključujem iz razgovora sa građanima jeste da oni nisu dovoljno informisani, a mislim da je razlog za to i nedostatak kampanje od strane agencije za statistiku Kosova. Iako se o popisu govori još od 2021. godine građani nemaju dovoljno informacija”, rekla je Vorgučić za Glas Amerike.

Gordana Đorić je saznala danas, od ekipe Glasa Amerike, da popis počinje sutra 5. aprila.

“Ja nisam znala kog datuma počinje popis. Takođe nije bilo nikakve kampanje. Isto tako ne znam koja su pravila, da li je to obavezno ili nije obavezno, da li postoje neke kazne u koliko se ne odazovemo, koje pravo oni imaju da pitaju, šta bi mi trebalo da odgovaramo, koje informacije da dajemo. Znači stvarno nema pravih informacija i na žalost za mene je to neshvatljivo”.

Preliminarni rezultati popisa biće objavljeni tri meseca od okončanja ovog procesa. Prema poslednjem popisu stanovništva koji je obavljen 2011. godine, ukupan broj stanovnika na Kosovu iznosio je 1.739.825.

XS
SM
MD
LG