Linkovi

Sutra konačno direktni pregovori u Adis Abebi


Južni Sudan i Etiopija (zeleno)

Očekivani razgovori između predstavnika predsednika Južnog Sudana Salve Kira i bivšeg potpredsednika Rijeka Mašara odlagani nekoliko puta otkad su se dve strane ranije ove nedelje okupile u prestonici Etiopije...

Zaraćene strane u sukobu u Južnom Sudanu spremaju se da započnu direktne pregovore, u pokušaju da okončaju konflikt koji se polako otima kontroli, u kome je od sredine prošlog meseca stradalo više od hiljadu ljudi.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Dina Mufti izjavio je za Glas Amerike da bi dve strane sutra trebalo da počnu direktne pregovore.

Očekivani razgovori između predstavnika predsednika Južnog Sudana Salve Kira i bivšeg potpredsednika Rijeka Mašara odlagani su nekoliko puta otkad su se dve strane okupile u prestonici Etiopije Adis Abebi, ranije ove nedelje.

U međuvremenu, borbe u najmlađoj zemlji sveta sa nastavljaju. Vladine snage napreduju ka Boru, glavnom gradu države Džonglei, koji je pod kontrolom pobunjenika.

Snage odane Mašaru ranije su najvaile da se spremaju da krenu iz Bora ka prestonici Džubi, ali je bivši potpredsednik u intervjuu za londonski "Telegraf" juče rekao da će njegove snage za sada odustati od ofanzive na Džubu, u nadi da će pregovarači postići sporazum.
XS
SM
MD
LG