Linkovi

Putin i Erdogan razgovarali u Sankt Peterburgu


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan veruje da njegova zemlja ulazi u “veoma različit period” u odnosima sa Rusijom. Erdogan je to izjavio danas posle sastanaka u Sankt Peterburgu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prvog posle neuspelog puča u Turskoj 15. jula. Odnosi dve zemlje su dostigli pozitivnu fazu.

“Ima puno stvari na našem dnevnom redu koje se tiču bilateralnih odnosa sa Moskvom i njihovog razvoja. Region očekuje puno od nas sa političke tačke gledišta. Verujem da će naša saradnja dati velikih doprinos rešenju mnogih problema u regionu”, poručio je Erdogan.

Erdogan se okrenuo ka Rusiji posle zapadnih kritika nakon neuspelog puča, kao i u nastojanju da popravi odnose sa Moskvom posle incidenta u kojem je Turska prošle godine oborila ruski borbeni avion duž granice sa Sirijom.

Putin je rekao Erdoganu da njegova poseta, uprkos veoma teškoj unutrašnje političkoj situaciji, ukazuje na zajedničku želju da se obnovi dijalog i normalizuju odnosi.

Erdogan je bio izuzetno gnevan posle zapadnih kritika njegovih masovnih akcija protiv, kako ih on vidi, protivnika vlade posle neuspelog puča. Rusija je odmah osudila pobunjenike. Više od 270 ljudi je stradalo tokom neuspelog puča koji su organizovali delovi oružanih snaga.

Aleksandar Baunov, analitičar Karnegi centra u Moskvi izjavio je da je ta saradnja važna za obojicu jer i Erdogan i Putin moraju da ulaze u teške pogodbe sa Zapadom. “Putina zanima ukidanje sankcija i normalizacija odnosa. Erdogan veruje da su ga, posle gušenja pobune, zapadni političari, novinari i mediji suviše kritikovali. Za njega, “pogadjanje” znači i iskazivanje spremnosti da se približi Rusiji i distancira od Zapada”, ističe Baunov.

Politički analitičari veruju da je Erdoganov potpuni obrt u odnosima sa Moskvom motivisan ekonomskom štetom koju je naneo prekid trgovine sa Rusijom, ali da su uz to tenzije sa njegovim zapadnim saveznicima u Evropi i SAD podstakle ovaj direktan sastanak sa Putinom.

XS
SM
MD
LG