Linkovi

Nastavak saslušanja u Gvantanamu


U američkoj vojnoj bazi Gvantanamo počela druga etapa saslušanja grupe zatvorenika koji su osumnjičeni za teroristički napad 11. septembra 2011.

Među petoricom optuženih koji će ponovo biti saslušani pred početak suđenja nalazi se i Halid Šeik Mohamed – samoproklamovani vođa operacije.

Više od 11 godina posle napada, sudski proces u Gvantanamu i dalje traje. Saslušanja prolaze u znaku pravnih manevara i odbijanja prihvatanja krivice od strane vođe grupe, Halida Šeika Mohameda i četvorice drugih osumnjičenih – koji se terete za ubistvo gotovo 3 hiljade ljudi. Tokom rasprave u maju prošle godine, osumnjičeni su prvo ignorisali sudiju, zatim glasno protestovali i na kraju počeli da skidaju odeću u sudnici.

Ovaj put, odbrana će pokušati da ubedi sud da odbaci optužnicu na osnovu toga što su rasprave bile nelegalne. Odbrana traži da bivši predsednik Džordž Buš i bivši sekretar odbrane, Donald Ramsfeld svedoče o svojoj ulozi u naređivanju navodnih mučenja i u osnivanju zatvora u Gvantanamu.

Profesorka prava na univerzitetu Džordžtaun, Dženifer Daskal kaže da ponašanje optuženih verovatno ne bi otišlo toliko daleko da se suđenje održava u američkom federalnom civilnom sudu.

“Sudija i svi učesnici se iz petnih žila trude da pokažu kako je sistem pravedan. Zbog toga mi se čini da sudija daje osumnjičenima dosta manevarskog prostora što nikada ne bi imali u federalnom sudu gde bi sudije momentalno sasekle takvo ponašanje”.

Odluka američke vlade da se suđenja održe u Gvantanamu i da se osumnjičeni zadrže tamo u pritvoru izazvala je proteste među anti-ratnim aktivistima u zemlji. Predsednik Obama je obećao da će zatvoriti zatvor, ali to se nije dogodilo. Daskal je među onima koji su pozivali da se taj objekat zatvori još otkad je otvoren. Međutim ona je promenila mišljenje.

“U Gvantanamu više nema mučenja i uslovi za zatvorenike su znatno poboljšani. Ono što se i dalje dešava jeste zadržavanje u zatvoru bez donošenja presude ali u trenutnoj političkoj i pravnoj situaciji do zatvaranja Gvantanama neće doći. Zatvaranje bi jednostavno značilo da bi zatvorenici bili prebačeni na neko drugo mesto gde bi takođe ostali u zatvoru bez donošenja presude, ali u verovatno mnogo gorim uslovima”, kaže Dženifer Daskal.

Još uvek nije jasno da li će se petorica optuženih pojaviti na predstojećim saslušanjima, ali ono što je sigurno je da će neki rođaci od gotovo 3 hiljade žrtava biti u sudnici, kao što su bili od samog početka procesa. Za njih se čekanje na zadovoljenje pravde nastavlja.
XS
SM
MD
LG