Linkovi

Rajs se povukla, Keri glavni kandidat


Američka ambasadorka u UN-u Suzan Rajs
Američka ambasadorka u UN-u Suzan Rajs

Posle povlačenja ambasadorke pri UN-u, senator Džon Keri je vodeći kandidat da zameni Hilari Klinton na položaju državnog sekretara

Nakon što se ambasadorka Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim nacijama, Suzan Rajs juče povukla iz procesa izbora budućeg državnog sekretara, senator Džon Keri smatra se vodećim kandidatom za taj položaj.

Ambasadorka Suzan Rajs je već nedeljama bila izložena oštrim kritikama republikanaca zbog njenih izjava o teriorističkom napadu na američki konzulat u Bengaziju, u kojem su poginula četvorica američkih diplomata, uključujući ambasadora Krisa Stivensa.

Rajs je mogla da očekuje žestok i neizvestan proces potvrdjivanja u Kongresu za izbor na položaj državnog sekretara. U intervjuu za mrežu NBC i članku u „Vašington postu“ ona je rekla da je to poslednja stvar koja je naciji potrebna u ovom trenutku.

„Nisam želela da udjem u proces potvrdjivanja koji bi se otegao i bio veoma politizovan i uznemiravajući“, saopštila je Suzan Rajs.

Zvaničnici Bele kuće su ljuti zbog ponašanja prema ambasadorki Rajs. Predsednik Obama će se tokom dana sastati sa njom kako bi potvrdio svoju podršku.

„Ne bih mogao da se više ponosim njome. Ona će i dalje biti jedan od vodećih članova mog tima za nacionalnu bezbednost.“

Posle povlačenja Suzan Rajs senator Džon Keri je vodeći kandidat da zameni Hilari Klinton na položaju državnog sekretara nakon što se ona povuče sledećeg meseca. Keri je juče izbegavao da odgovori na pitanja novinara o svojim izgledima.

„Nemam komentar o procesu...“

Smatra se da će senator Keri imati lakši proces potvrdjivanja medju svojim kolegama u Senatu. Očekuju se i druge promene u kabinetu predsednika Obame. Sekretar za odbranu Lion Paneta je takodje najavio svoju ostavku, a bivši republikanski senator iz Nebraske, Čak Hejgel je vodeći kandidat da ga zameni.

Poput Kerija, Hejgel je veteran Vijetnamskog rata, a ukoliko bude izabran on će nadzirati period važnih promena u Pentagonu – povlačenje iz Avganistana i smanjenje budžetskih troškova.
XS
SM
MD
LG