Linkovi

Snouden: Branio sam osnovne slobode


Edvard Snouden, lično kontaktirao britanski list “Gardijan” i “Vašington post”
Edvard Snouden, lično kontaktirao britanski list “Gardijan” i “Vašington post”

Bivši službenik Centralne obavještajne agencije medijima je otkrio povjerljive informacije o američkim sveobuhvatnim programima nadzora komunikacija

Identitet dvadesetdevetogodišnjeg Edvarda Snoudena, koji pod ugovorom radi za Nacionalnu bezbjednosnu agenciju, otkriven je juče na njegov zahtjev.

“Zovem se Ed Snouden. Imam 29 godina.”

Snouden je kazao da je bio zaposlen kao kompjuterski tehničar u Centralnoj obavještajnoj agenciji i da trenutno pod ugovorom radi za Nacionalnu bezbjednosnu agenciju.

“Kada vidite sve i to često, počinjete da shvatate da su neke od tih stvari zloupotrebe. Vremenom, postajete sve više svjesni tih nemoralnih postupaka i osjećate potrebu da progovorite. I što više govorite o tome, sve više vas ignorišu i govore vam da to nije problem, dok konačno ne shvatite da o tome treba da odluči javnost, a ne neko koga je zaposlila vlada.”

U intervjuu britanskom listu “Garidjan”, u hotelskoj sobi u Honkongu, istakao je da je dugo razmišljao prije nego što se odlučio da objavi detalje programa za elektronski nadzor pod nazivom “Prizma”.

“Čak i kada ne radite ništa pogrešno, prate vas i snimaju.”

Posle samo samo tri mjeseca na poslu, kako kaže, bio je užasnut tajnim naporima vlade da prikupi podatke o telefonskim pozivima svih Amerikanaca i informacije od glavnih internet kompanija, poput Gugla i Fejsbuka.

“Ja, sjedeći za svojim stolom, imam ovlašćenje da prisluškujem sve od vas ili vašeg računovođe do federalnog sudije i čak predsjednika, da imam njegov lični i-mejl”.

Američki zvaničnici ocjenjuju da su Snoudenovi potezi nepromišljeni i opasni, dok je Sekretarijat za pravosuđe pokrenuo krivičnu istragu objavljivanja povjerljivih informacija. Oglasili su se i zakonodavci.

“To je opasno po našu nacionalnu bezbjednost i ta osoba je prekršila datu zakletvu. Definitivno smatram da bi trebalo da bude krivično gonjena”, smatra republikanski kongresmen Majk Rodžers.

CIA i Bijela kuća odbili su da komentarišu objavljivanje Snoudenovog identita, dok je Nacionalna obavještajna agencija kratko saopštila da obavještajna zajednica utvrđuje kolika je šteta pričinjena nedavnim otkrivanjem tajnih informacija.

Jedinu štetu pretprio je kredibilitet političara i način na koji vrše vlast u mraku”, smatra međutim Glen Grinvold, novinar britanskog "Gardijana".

Edvard Snouden se u međuvremenu nada da će dobiti azil u bilo kojoj zemlji koja, kako navodi, vjeruje u slobodu govora i suprostavlja se ugrožavanju globalne privatnosti. “Gardijan” prenosi da bi azil mogao da zatraži na Islandu.
XS
SM
MD
LG