Linkovi

Romani za mlade sve popularniji


Keti Klark
Keti Klark

U američke bioskope ovog meseca stiže filmska verzija popularnog serijala romana Suzen Kolins, „Igre gladi“. Očekuje se da će film dodatno pomoći jednom od najunosnijih segmenata izdavaštva – literaturi za mlade. Dok je ukupna prodaja knjiga opala za oko pet procenata, prodaja romana za mlade – od kojih su mnogi romantične priče o paranormalnim pojavama – skočila je za više od 80 odsto.

U predgradju Hjustona Tombolu, grupa žena se često okuplja da bi se družile i ćaskale o knjigama koje čitaju. Keti Klark kaže da mnoge od tih knjiga – namenjene tinejdžerima – takodje privlače odrasle čitaoce poput nje same.

"U kategoriji knjiga za mlade postoje odlični autori i bez obzira na to koliko imate godina one su privlačne jer nude nešto različito – taj paranormalni element.”

Nekih 70 kilometara dalje, u zapadnom Hjustonu, čitaoci ljubavnih romana sa paranormalnim pojavama nedavno su preplavili knjižaru Blu Vilou da bi upoznali četvoro autora na turneji koju je organizovao njihov izdavač – kuća Harper Kolins. Sintija Hend, autorka dve knjige o Klari, tinejdžerki sa specijalnim moćima, kaže da je razvila specijalnu vezu sa ljubiteljima njenih knjiga.

“Svidja mi se ideja da delimo istu priču, da znamo iste ljude.”

Knjige Kortni Elison Molton pune su mačevanja i drugih akcionih scena, što se, prema njenim rečima, dopada velikom broju muških čitalaca.

“Jedan moj drug je proveo nekoliko godina u Avganistanu i poneo moju knjigu sa sobom, a tamo ju je delio sa drugima – tako da su ti snažni, čvrsti muškarci čitali moju knjigu i dopadala im se akcija u njoj.”

Paranormalni kvalitet te akcije privlači 25-godišnjeg Iksala Irahitu.

“Te knjige vas izvlače iz normalnosti vašeg života, a ko ne želi da se oseća posebno?”

Neke priče, kao što su one iz popularnog serijala knjiga i filmova “Sumrak”, kao glavne junake imaju vampire. No obožavaoci kao što je 13-godišnja Dženifer Vu kažu da traže i druge elemente.

“Volim misteriju, napetost i po koje ubistvo.”

Uspon ovog žanra je dobra vest za prodavce knjiga, kao što je vlasnica knjižare Blu Vilou, Valeri Kejler, koja očekuje da će film “Igre gladi” povećati prodaju knjiga baš kao je bio slučaj sa serijalom “Sumrak” pre nekoliko godina.

“Kada je izašao film Sumrak, mislili smo da su svi već pročitali knjigu i zapitali se – kome ćemo uopšte da ih prodajemo? Pa, ispostavilo se da je bilo mnogo ljudi koji do tada nisu pročitali Sumrak.”

Za mnoge okorele ljubitelje ovog žanra, mlade i stare, gledanje filmova jednostavno ne može da nadmaši doživljaj koji imaju čitajući knjige.

XS
SM
MD
LG