Linkovi

Superboul XLVII: Brat na brata u Nju Orleansu


Trener San Franciska Džim Harbou (desno) i njegov brat Džon Harbou, trener Baltimora, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Nju Orleansu pred 47. Superboul
Trener San Franciska Džim Harbou (desno) i njegov brat Džon Harbou, trener Baltimora, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Nju Orleansu pred 47. Superboul

Prvi put u istoriji dva tima učesnika finalne utakmice šampionata u američkom fudbalu vode treneri koji su ujedno rođena braća

Rivalstvo između dva brata teško da može da bude intenzivnije nego što će biti u nedelju u Nju Orleansu. Na klupama dva tima, učesnika Superboula - finalne utakmice šampionata u američkom fudbalu - naći će treneri, rođeni u istoj kući, od istih roditelja, u razmaku od svega 15 meseci.

Neki ga sada nazivaju "Superbou", neki "Harboul", a neki čak i "Broboul", ali se svakako radi o jedinstvenoj situaciji kada je reč o meču za titulu NFL šampiona. Na jednoj strani Baltimor Rejvensi, koje predvodi trener Džon Harbou, s druge – San Francisko Fortinajnersi, koje predvodi trener Džim Harbou.

Dvojica braće koja se nadmeću za najveću fudbalsku nagradu.

„Mi smo neverovatno lojalni i to se nikad neće promeniti, ali smo takođe predani svojim timovima. U ovom slučaju braća su na klupi sa mnom“, kaže Džon Harbou, dok njegov mlađi brat Džim dodaje:

„Veoma se radujem utakmici i nadmetanju“.

Džon – dobroćudan i samouveren... Džim – emotivan i napet.

Rođeni u razmaku od 15 meseci, bili su bliski tokom odrastanja, ali veoma kompetitivni. Ljubav prema fudbalu im je urođena, s obzirom da je njihov otac Džek vodio srednjoškolske i univerzitetske timove više od 40 godina, a Džon i Džim odrasli pored terena.

Obojica su igrali fudbal na koledžu, s tim da je Džon odmah otišao u trebere, dok je Džim prethodno proveo 14 godina u NFL-u kao igrač.

Pre 14 meseci, za Dan zahvalnosti, njihovi timovi igrali su jedan protiv drugog. Pobedili su Džonovi Rejvensi, ali nijedan od njih još nije oSvojio Superboul..

Njihovi roditelji kažu da je ove nedelje u porodici bilo zabranjeno pričati o fudbalu, prognozama, taktici. Iako su oboje nervozni, i Džek i Džeki Harbou uživaju u pripremama za najveću utakmicu u dugoj sportskoj istoriji svoje porodice.

„Ovo je prosto fantastično iskustvo, i realno nikom nije lepše nego nama“, kaže Džek, dok Džeki upoređuje:

„Kao šlag na tortu za celu našu porodicu“.

Naravno, u nedelju u Nju Orleansu, svakako neće biti favorizovanja.

„Niko od nas neće nositi ni ljubičasto ni crveno“, tvrdi Džek Harbou.

Porodica će međutim na kraju dana imati nešto srebrno i svetlucavo – trofej Vins Lombardi.
XS
SM
MD
LG