Linkovi

"Super osmica" - omaž ranom Spilbergu


Kajl Čendler, Džoel Kortni, El Fening i Ron Elard glume glavne uloge u filmu Super 8.
Kajl Čendler, Džoel Kortni, El Fening i Ron Elard glume glavne uloge u filmu Super 8.

U svom najnovijem naučno-fantastičnom filmu, „Super osmica“, reditelj Džej Džej Ejbrams odaje počast filmskim klasicima kao što su „E.T. vanzemaljac“ i „Bliski susret treće vrste“ Stivena Spilberga, i „Osmi putnik“ Ridlija Skota.

Fokusirajući se na grupu djaka koji, u nameri da snime horor film, nailaze na stvarne užase, Ejbrams je stvorio priču koja je ujedno intimna kao američka predgradja 1970-ih, i grandiozna kao i svaki film o vanzemaljcima. Ejbramsu žanr naučne fantastike nije nepoznat, pošto su njegov prethodni film bile „Zvezdane staze“, 2009. Takodje je imao podršku jednog od svojih mentora, Stivena Spilberga, koji je producent „Super osmice“.

Grupa tinejdžera osmomilimetarskom kamerom snima amaterski horor film na železničkoj stanici u svom gradiću. U tom trenutku, voz koji prolazi kroz stanicu iskače iz šina. U središtu filma “Super 8” je pitanje šta je izazvalo tu nesreću, u gradiću na srednjem zapadu 1970-ih…

Deca su uplašena… Voz nije slučajno iskliznuo iz šina, i vojska zna da postoje svedoci, kojima pokušava da udje u trag.

Zamenik gradskog šerifa Džek Lem, kojeg glumi Kajl Čendler, pokušava da shvati šta se dešava. Grad tone u haos…

Medjutim, postoji dokaz. Kada je voz izleteo iz šina, kamera koju su koristila deca je nastavila da snima. Vojska želi da se domogne te trake.

Šerif Lem, koji je otac jednog od dečaka, pokušava da otkrije istinu i zaštiti svog sina.

Džoel Kortni i Rajli Grifits razgovaraju o jednoj sceni sa rediteljem Džej Džej Ejbramsom.
Džoel Kortni i Rajli Grifits razgovaraju o jednoj sceni sa rediteljem Džej Džej Ejbramsom.

Reditelj Džej Džej Ejbrams, koji je i sam kao tinejdžer snimao filmove, odaje poštu 1970-im i žanru naučne fantastike iz dečije perspektive. U filmu takodje postoji ljubavna priča.

U filmu postoje dva elementa. Jedan je tajanstveno stvorenje koje beži iz voza. Drugi je stvorenje koje je podjednako misteriozno, barem za te dečake. U pitanju je devojčica – Elis Dejnard, koja ide u njihovu školu i glavni junak je očigledno smrtno zaljubljen u nju, a rad na filmu u kojem ona učestvuje pruža mu izgovor da provodi više vremena sa njom I priliku da se bolje upoznaju”, priča Ejbrams.

Reditelj je tesno saradjivao sa Stivenom Spilbergom, koji je producent filma.

Pričao sam mu o avanturama koje sam imao kao klinac, snimajući kratke filmove sa drugarima iz komšiluka, a on je imao isto iskustvo. Tako nam je palo na pamet – zar ne bi bilo “kul” snimiti film o klincima koji snimaju film, a da se radnja dešava u 70-im”, kaže Spilberg

Na film su primetno uticali Spilbergovi klasici kao što su “E.T. vanzemaljac” i “Bliski susret treće vrste”. Ejbrams takodje koristi teme iz novijih klasika kao što su filmovi “Znaci” i “Selo” M. Najt Šjamalana, gde čudovišta vrebaju iz šume.

“Super osmica” je film sa obiljem specijalnih efekata. Eksplozije su spektakularne a priča zanimljiva. Dečija glumačka ekipa je fantastična. Džoel Korni, koji glumi Džoa Lema, je novootkriveni talenat kojem je ovo prva uloga na filmu. El Fening glumi njegovu “simpatiju” – Elis Dejnard. Ona obogaćuje priču svojom prefinjenošću I osećajnošću.

Film je uzbudljiv, ali pred kraj prelazi u domen kemp-estetike, podsećajući odrasle željne dobrog horora da je Super osmica u krajnjoj liniji – ipak spektakl namenjen deci.

XS
SM
MD
LG