Linkovi

"Fruitvale" pobednik Sandensa


Reditelj Rajan Kugler prima nagradu žirija za najbolje ostvarenje na Sandens filmskom festivalu Saturday, 26. januar, 2013.
Reditelj Rajan Kugler prima nagradu žirija za najbolje ostvarenje na Sandens filmskom festivalu Saturday, 26. januar, 2013.

To je priča zasnovana na životu Oskara Granta 22 –godišnjeg nenaoružanog Afro-Amerikanca kojeg je policija ubila na jednoj tranzitnoj stanici u Oklandu u Kailforniji

Filmski prvenac 26 godišnjeg reditelja i pisca scenarija Rajana Kuglera, Fruitvale, osvojio je najviša priznanja, nagradu žirija i nagradu publike, na Filmskom festivalu Sandens u Park Sitiju u saveznoj državi Juta.

To je priča zasnovana na životu Oskara Granta 22 –godišnjeg nenaoružanog Afro-Amerikanca kojeg je policija ubila na jednoj tranzitnoj stanici u Oklandu u Kailforniji 2009.godine.

Oktavija Spenser, prošlogodišnja dobitnica Oskara za najbolju sporednu rolu u filmu Hlep, tumači jednu od uloga u Fruitvaleu, čiji je producent takodje Oskarovac Forest Vitaker.
Nagradu žirija za najbolji američki dokumentarac dobio je film Blood Brother, o radu jednog Amerikanca koji pomaže SIDOM zaraženoj deci u Indiji.

Kambodžanski film A River Changes Course dobio je nagradu žirija za medjunarodni dokumentarac dok je film iz Južne Koreje Jiseul, odneo nagradu žirija u kategoriji svetske drame.

Nagrada za umetničku viziju u kategoriji svetskog filma pripala je srpskom reditelju Srdanu Goluboviću za film Krugovi, inače prvi film iz Srbije koji je ušao u takmičarski program Sandensa. Golubovićevo ostvarenje je prikazano u toj kategoriji sa još 12 filmova iz celog sveta.

Čuveni reditelji i glumci iz čitavog svea okupljaju se svakog januara na Sandensu, jednom od najprestižnjih festivala nezavisnog filma, čiji je osnivač glumac i reditelj Robert Redford
XS
SM
MD
LG