Linkovi

Pritisak na SAD za učešće Kube


Samit dve Amerike u Kolumbiji
Samit dve Amerike u Kolumbiji

Američki predsednik Barak Obama je izložen stalnom pritisku svojih kolega na Samitu dve Amerike u Kolumbiji, da prihvati učešće Kube na budućim skupovima. I levičarske i konzervativne zemlje traže da komunistička Kuba učestvuje na narednom samitu.

Domaćin ovogodišnjeg skupa, kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos, rekao je učesnicima da u današnjoj klimi nema razloga za isključivanje ostrvske države. Predsednik Ekvadora Rafael Korea bojkotuje skup u Kartaheni u znak protesta zbog odsustva Kube. Sjedinjene Države tvrde da Kuba ne zaslužuje da učestvuje zbog pomanjkanja demokratskih sloboda i nepoštovanja ljudskih prava svojih stanovnika.

Na dvodnevnom Šestom samitu dve Amerike, koji se završava danas, učestvuje više od 30 šefova država i vlada. Još jedno pitanje kojeje podelilo učesnike skupa je legalizacija droge. Predsednik Santos i drugi lideri kažu da bi legalizaciju trebalo razmotriti kao delotvorniju i jeftiniju alternativu rata protiv droge koji vode Sjedinjene Države. Predsednik Obama je ponovio da se protivi takvom potezu, mada je priznao „surovi“ danak nasilja zbog droge i rekao da je otvoren za „legitimne razgovore“.

Obama je juče rekao da Vašington želi jače ekonomske veze u zapadnoj hemisferi, ali da postojeće barijere ometaju veće povezivanje.

XS
SM
MD
LG