Linkovi

Sukob policije i demonstranata u Venecueli


Demonstranti se sukobili se policijom tokom opozicionog preotesta u Karakasu, Venecuela 4. april 2017.

Anti-vladini demonstranti sukobili su se sa bezbednosnim snagama u prestonici Venecuele dok za to vreme raste pritisak, i domaće i strane javnosti, na predsednika Nikolasa Madura da ponovo uspostavi demokratske standarde i stavi tačku na dugogodišnju političku i humanitarnu krizu u zemlji.

Policija je koristila biber sprej, suzavac i vodene topove protiv učesnika demonstracija, koji su se kretali ka zgradi parlamenta u Karakasu kako bi iskazali podršku za zakazanu raspravu opozicije o smenjivanju sudija Vrhovnog suda.

“Mi, studenti smo na ulicama danas i zahtevamo ostavku sudija Vrhovnog suda. To je konkretni zahtev koji imamo danas. Ne možemo da se pravimo da je ispravka odluke i narušenog Ustava Venecuele dovoljna, da glumimo da se ništa nije dogodilo. Nešto veoma ozbiljno se ovde desilo. A to je da su pokušali da ubiju republiku, pokušali su da ubiju demokratiju”, poručuje student Alfredo Garsija.

Sudije su prošle nedelje donele odluku da preuzmu kontrolu nad zakonodavstvom – što neki protivnici vide kao korak bliže diktaturi predsednika Madura. Vrhovni sud je nekoliko dana kasnije povukao tu odluku.

Neredi u utorak uveče su usledili nekoliko sati pošto je na vanrednoj sednici Organizacije američkih država u Vašingtonu izglasana rezolucija kojom se odbacuje odluka Vrhovnog suda Veneceuele kao neustavna, pošto nije u skladu sa demokratskim princpima.

Venecuela, bogata naftom, bori se sa ekstremnom nestašicom hrane i druge osnovne robe od kada su cene nafte počele naglo da padaju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG