Linkovi

Suđenje za ubistvo britanske poslanice


Džo Koks, britanska poslanica ubijena 16. juna 2016. u svojoj izbornoj jedinici
Džo Koks, britanska poslanica ubijena 16. juna 2016. u svojoj izbornoj jedinici

Tomas Mer, koji se tereti za ubistvo britanske poslanice Džo Koks ranije ove nedelje, pojavio se jutros pred sudom nakon što je optužen za ubistvo i nekoliko drugih krivičnih dela.

Kada je na početku suđenja u Londonu upitan da kaže svoje ime, Mer je rekao da se zove "smrt izdajnicima i sloboda za Britaniju", što je očigledna aluzija na predstojeći britanski referendum o članstvu u EU. Koks je bila pristalica ostajanja Britanije u Evropskoj Uniji.

Policija u Jorkširu na severu Britanije odbila je da potvrdi ili negira da je osumnjičeni ubica 41-godišnje zakonodavke, bio motivisan ultradesničarskim nacionalnim ubeđenjima.

Nekoliko svedoka napada, izjavilo je da je 52-godišnji Mer uzvikivao "Britanija prvo" kada je pucao na Koks tri puta, nakon čega ju je napao nožem, a zatim je vukao za kosu po zemlji.

Mala desničarska politička partija, Britanija prvo, koja se već duže vreme zalaže da zemlja napusti EU, saopštila je da nije umešana u napad na britansku članicu parlamenta, a njeno rukovodstvo je osudilo napad.

XS
SM
MD
LG