Linkovi

Sudija sa Havaja zabranio delove Trampove "zabrane putovanja"


Transparent protivnika takozvane "zabrane putovanja" na Havajima

Američki Stejt department saopštio je da analizira presudu fedealnog sudije, prema kojoj bi hiljade turista i izbeglica bilo omogućeno da dobiju vize za putovanje u SAD, uprkos uredbi predsednika Donalda Trampa.

Krajem juna, američki Vrhovni sud ustanovio je da deo uredbe predsednika Trampa, poznate kao zabrana putovanja, može da počne da se primenjuje. Sud je međutim omogućio izuzetak za putnike iz šest većinski muslimanskih zemalja i izbeglice pogođene uredbom , ukoliko mogu da dokažu da imaju blizak odnos sa ljudima ili entitetima u SAD. Federalna vlada je kao bliske osobe smatrala roditelje i braću i sestre, ali ne i bake, dede, tetke, ujake, stričeve i drugu blisku rodbinu.

Međutim, sudija Okružnog suda u Honoluluu na Havajima Derik Votson, juče je zaključio da "vladina usko definisana lista nema podršku u pažljivo biranim rečima Vrhovnog suda ili čak imigracionim statutima na koje se sama vlada oslanja".

"Zdrav razum, nam primer, diktira da bliska rodbina mora obuhvatiti bake i dede, oni su epitom bliske rodbine, a vladina definicija ih isključuje. To jednostavno ne može biti tako", obrazložio je sudija Votson i naložio Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost i Stejt departmentu da ne sprovodi zabranu lkada je reč o "bakama, dedama, unicima, zetovima, snajama, tetkama, ujacima, stričevima nećacima i braći i sestrama od tetke, ujaka, strica, osoba u SAD. Sudija je presudio i da izbeglice kojima je agencija obezbedila smeštaj u SAD takođe treba da budu izuzeti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG