Linkovi

Sastanak Južnog Sudana i Sudana


Sudanski predsednik Omar al Bašir
Sudanski predsednik Omar al Bašir

Planirani sastanak Sudana i Južnog Sudana održava se dan posle isteka roka za rešavanje međusobnih problema, koji su postavile Ujedinjene nacije

Predsednici Južnog Sudana i Sudana, danas su se sastali u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi, da bi pokušali da smanje razlike koje su se povećale otkako je Južni Sudan prošle godine dobio nezavisnost.

Planirani sastanak sudanskog predsednika Omara al-Bašira i predsednika Južnog Sudana Salve Kira, održava se dan posle isteka krajnjeg roka za rešavanje međusobnih problema, koji su postavile Ujedinjene nacije.

Obe zemlje su suočene sa međunarodnim sankcijama ako se ne dogovore o međusobnoj granici, bezbednosti i trgovini povezanoj sa naftom. Južni Sudan je uz nezavisnost dobio najveći deo naftnih prava, dok Sudan ima kontrolu nad objektima za transport nafte.

Decenije civilnih nemira u Sudanu su razrešene 2005, potpisivanjem mirovnog sporazuma između severnog i južnog dela zemlje. Međutim, otkako je Južni Sudan stekao nezavisnost pre 14 meseci, dve zemlje nastavljaju sukobe oko nerešenih problema.
XS
SM
MD
LG