Linkovi

Strah od ebole se širi medju Amerikancima


Prezbiterijanska bolnica u Dalasu, Teksasu, gde se leči pacijent zaražen ebolom.
Prezbiterijanska bolnica u Dalasu, Teksasu, gde se leči pacijent zaražen ebolom.

Medicinsko osoblje nedavno je protestovalo u Las Vegasu ističući da nisu obučeni za lečenje pacijenata obolelih od ebole. Istraživanja pokazuju da su mnogi Amerikanci uplašeni da bi virus ebole mogao da se raširi unutar Sjedinjenih Država.

Vest da je muškarac iz Teksasa zaražen ebolom pošto se vratio kući iz posete Liberiji, izazvala je novu zabrinutost povodom širenja ove opake bolesti. Za zdravstvene radnike ulog je posebno visok, više od 120 njih je umrlo u Zapadnoj Africi od izbijanja ebole ranije ove godine. U Sjedinjenim Državama, zdravstveni stručnjaci rade na tome da razuvere javnost, i medicinske radnike, da virus ne ugrožava zajednice u zemlji.

Prvi pacijent oboleo od ebole stigao je u Sjedinjene Države u avionu posebno opremljenom i napravljenom za sprečavanje širenja virusa. Taj pacijent, dr Kent Brentli ušao je u bolnicu kroz specijalni prolaz do izolovanog odeljenja. Tokom konferencije za novinare ispred bolnice, dr Džej Verki uveravao je javnost da ne postoji rizik.

“Ne mogu da zamislim bolje mesto na svetu od ove bolnice na Univerzitetu Emori, da se brine o tom pacijentu”.

Pojedine bolnice u razvijenim zemljama imaju izolovane sobe opremljene sopstvenim laboratorijama. Tehničari obavljaju ceo svoj posao unutar te prostorije. Ipak, nisu svi radnici u bolnici Emori bili opušteni zbog činjenice da se tu nalazio pacijent oboleo od ebole.

“Bilo je mnogo reakcija naših zaposlenih da ta infekcija predstavlja smrtnu presudu. Infekcija može da ima smrtonosni ishod u 90 do 100 odsto slučajeva”, kaže dr. Verki.

On i drugi stručnjaci za infektivne bolesti sastali su se sa zaposlenima.

“Angažovali smo ključne ljude medicinskog osoblja, i odeljenju za infektivne bolesti, koji su sami obilazili bolnicu, od sobe do sobe, kako bi bili dostupni da odgovore na pitanja”.

Brentli se potpuno oporavio, kao i druga pacijentkinja Nensi Rajtbol. Dr Rik Sejkra, treći oboleli pacijent od ebole, koji je stigao u Sjedinjene Države, uspešno je izlečen u bolnici Univerziteta Nebraska.

“Moja kriza je uspešno okončana ovde, ali na žalost, kriza sa ebolom nastavlja da se otima kontroli”.

Moderne bolnice u razvijenim zemljama su daleko od situacije u Africi, gde se više od 240 medicinskih radnika zarazilo ebolom tokom poslednjih meseci. Većina bolnica nema dovoljno materijala i opreme za sprečavanje bolesti. U ovoj ustanovi za lečenjnje obolelih u Sijera Leoneu, najmanje troje zaposlenih je umrlo od virusa.

Medicinsko osoblje nedavno je protestovalo u Las Vegasu ističući da nisu obučeni za lečenje pacijenata obolelih od ebole. Istraživanja pokazuju da su mnogi Amerikanci uplašeni da bi virus ebole mogao da se raširi unutar Sjedinjenih Država. Dr Tomas Friden, direktor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokušao je da ublaži zabrinutost, pošto je bolnica u Teksasu priznala da ima pacijenta zaraženog ebolom, koji se prošlog meseca vratio iz Liberije.

“Infekcija se prenosi samo ako je neko bolestan. I jedino se širi putem telesnih tečnosti”.

Friden kaže da je virus ebole nešto čega se treba plašiti, ali da, što više osoba rano bude podvrgnuto tretmanu, više će ih preživeti.

XS
SM
MD
LG