Linkovi

Stotine migranata nestale u Sredozemnom moru


Brod kojim su žrtve pokušavale da se domognu Evrope, prevrnuo se 193 kilometra južno od italijanskog ostrva Lampeduza. Za sada spaseno 28 ljudi, i pronađena tela 24 osobe...

Strahuje se da je i do 700 migranata, koji su pokušavali da stignu u Evropu stradalo, kada se njihov brod tokom noći prevrnuo u blizini obale Libije.

Vlasti su saopštile da je 28 osoba spaseno i da je pronađeno 24 tela žrtava, ali se stotine i dalje vode kao nestale, tako da bi ovo mogla da bude najstrašnija do sada poznata nesreća migranata u Sredozemnom moru.

Brod se prevrnuo 193 kilometra južno od italijanskog ostrva Lampeduza, kada su se - kako se veruje - migranti pomerili na jednu stranu broda, dok je im je prilazio drugi brod, koji je reagovao na njihov poziv upomoć.

Evropski lideri pozvali su na momentalnu akciju kako bi se rešila migrantska kriza, s obzirom da hiljade ljudi iz Afrike i sa Bliskog istoka pokušava da pobegne od siromaštva, rata i političkih previranja na nebezbednim prenatrpanim brodovima, prelazeći Sredozemno more, često prema severu ka Italiji.

"Previše puta smo rekli - nikad više", poručila je visoka predstavnica Evrope unije Federika Mogerini, inače Italijanka, u pisanom saopštenju.

"Došao je trenutak da se Evropska unija uhvati u koštac sa ovakvim tragedijam, bez odlaganja".

XS
SM
MD
LG