Linkovi

Izvučeno još žrtava brodoloma kod Italije


Ronioci su pronašli još 20 tela sa broda koji je potonuo prošle nedelje u blizini italijanskog ostrva Lampeduza čime se broj žrtava povećao na 359.

Zvaničnici su izjavili da su spasilačke ekipe danas pronašle tela, dok se nastavlja potraga na mestu gde se nalazi olupina broda na kojem su se nalazili afrički migranti u trenutku tragedije.

Druga operacija spasavanja takođe je u toku u vodama udaljenim oko 105 kilometara jugoistočno od Lampeduze, nakon što je drugi brod sa migrantima potonuo u petak. Oko 200 ljudi spašeno je sa broda na kojem se, kako se veruje nalazilo oko 400 putnika. Vlasti Italije i Malte potvrdile su da su se utopile najmanje 34 osobe.

Očevici su izjavili da je brod počeo da tone dok su putnici pokušavali da skrenu pažnju aviona koji je leteo u blizini. U saopštenju koje je objavio Visoki komesar UN za izbeglice, Antonio Gutereš navodi se da su, prema svedočenju očevidaca, na brodu bili Sirijci ili Palestinci, a da među potvrđenim žrtvama ima najviše žena i dece. Gutereš je izjavio da je sramotno biti očevidac stotina nepozvanih migranata kako se dave u blizini evropskih granica.

Prema podacima UN, oko 30 hiljada migranata stiglo je u Italiju i Maltu do sada ove godine, što je oko dvostruko veći broj nego 2012. godine.
XS
SM
MD
LG