Linkovi

Nezaposlenost u SAD - 7 procenata


Kretanje stope nezaposlenosti u SAD od 2009. godine do danas
Kretanje stope nezaposlenosti u SAD od 2009. godine do danas

Najveća svetska ekonomija dodala 203 hiljade radnih mesta u novembru i nastavila spori, ali postojani oporavak od recesije u kojoj je bila pre pet godina

Stopa nezaposlenosti u SAD pala je prošlog meseca na tačno sedam procenata, što je najniži nivo u poslednjih pet godina.

Vlada je saopštila da su poslodavci dodali 203 hiljade novih radnih mesta u novembru, što je više nego što su neki ekonomsiti predviđali i predstavlja signal da najveća svetska ekonomija nastavlja da se postojano oporavlja od duboke recesije 2008.

Stopa nezaposlenosti u oktobru iznosila je 7,3 odsto, ali je vlada saopštila da je u poslednjih mesec dana došlo do većeg otvaranja radnih mesta, pre svega u oblasti transporta i skladištenja, zdravstvu i proizvodnji. Takođe, nekoliko stotina hiljada federalnih službenika, koji su bili na prinudnom odmoru tokom oktobra, vratili su se na posao.

Vlada navodi da u SAD trenutno ima 10,9 miliona nezaposlenih, što je takođe najniža brojka još od 2008.

Ekonomski analitičar Patrik Soči, dekan poslovne škole na Univerzitetu Hofstra u Njujorku, očekuje da se i tokom narednih meseci nastavi porast broja zaposlenih u SAD za oko 200 hiljada mesečno.

“Mislim da će porast u zapošplkavanju ostati na istom nivou kao sada i u sledećih šest meseci, jer ćemo biti blizu kongresnim izborima. Kampanje će biti u punom jeku, što znači da će se čuti dosta toga negativnog, a to će negativno uticati i na očekivanja koproracija i poverenje potrošača”.

Soči međutim navodi da bi stopa nezaposlenosti mogla da krene u suprotnom smeru, ukoliko zakonodavci u Vašingtonu nastave da odlažu rešenje velikih finansijskih pitanja, kao što su uravnotežavanje budžeta i smanjenje dugoročnog duga zemlje.

Federalne rezerve, odnosno američka centralna banka, direktno podržava privredu tako što mesečno kupuje hartije od vrednosti u iznosu od 85 milijardi dolara i tako održava kamatne stope na rekordno niskom nivou i podstiče zapošljavanje.

Međutim, kako ekonomija sporo, ali postojano napreduje, u Federalnim rezervama već nekoliko meseci razmatraju da li da smanje količinu novca koju ubaciju u ekonomiju. Novembarski pozitivan izveštaj o zapošljavanju mogao bi da bude trenutak kada ta praksa zaista i počne, o čemu će finansijski eksperti doneti odluku na sastanku za dve nedelje.
XS
SM
MD
LG