Linkovi

Stoltenberg: Ministri o podeli troškova, podrška Senata za CG


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govori na konferenciji za novinare u Briselu, 14. februar 2017.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak da će ministri odbrane na dvodnevnoj konferenciji, koja počinje u sredu u Briselu, biti usredsređeni na potrebu da članice povećaju troškove odbrane.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare u sedištu Alijanse rekao da je za odbranu prošle godine izdvojeno deset milijardi dolara više, ali da samo pet od 28 članica NATO-a ispunjava zacrtani cilj da se na odbranu troši dva odsto bruto društvenog proizvoda.

Američki predsednik je tokom predizborne kampanje kritikovao članice Alijanse, ističući da Sjedinjene Države snose većinu troškova u NATO-u kojeg je u jednom trenutku nazvao “prevaziđenim”.

Međutim, Stoltenberg je istakao da je od preuzimanja položaja predsednika, Tramp podržao Alijansu, i javno i u telefonskim razgovorima sa njim.

"Predsednik Tramp je tokom oba telefonska razgovora naglasio važnost podele tereta troškova i da zemlje koje to ne rade, moraju da ispune zacrtani cilj od dva odsto. I ja sam saglasan s njim”, poručio je generalni sekretar NATO-a.

Na ministarskom sastanku učestvovaće i novi američki sekretar za odbranu Džim Matis.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare komentarisao i proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, koji još nije okončan u četiri članice – Sjedinjenim Državama, Kanadi, Španiji i Holandiji. Stoltenberg je istakao da se nada da će taj posao uskoro biti završen da je nesporno da Crna Gora ima snažnu podršku SAD na putu ka Alijansi.

“Nije bilo naznaka da američka administracija ne podržava ratifikaciju koja ima snažnu, nepodijeljenu podršku u Senatu”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

XS
SM
MD
LG