Linkovi

Stoltenberg: NATO se vraća zaštiti evropskog prostora


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a pozdravlja snažnu poruku predsednika Trampa o potrebi ravnopravnog učešća članica u finansiranju zapadne odbrambene alijanse, kao i o potrebi intenziviranja uloge NATO-a u borbi protiv terorizma. Na današnjem skupu na Univerzitetu Džordž Vašington Stoltennberg je pozdravio i snažnu privrženost novog američkog predsednika zapadnoj alijansi. Međutim, glavna tema bili su i odnosi NATO-a i Rusije.

Civilni šef NATO-a Jens Stoltenberg je pre svega istakao da je severnoatlantski savez prvi put posle Hladnog rata primoran da se vrati čvršćoj zaštiti evropskog bezbednosnog prostora:

„Specifično zbog ilegalne aneksije Krima od strane Rusije i upotrebe sile u istočnoj Ukrajini. Utrostručili smo broj snaga za reagovanje u istočnom delu saveza i raspoređujemo nove snage u baltičkim zemljama kao i na jugoistoku NATO prostora. Drugim rečima, NATO se uveliko prilagođava potpuno novom tipu bezbednosnog izazova.“

Stoltenberg pri tom podvlači da nova ulaganja u odbranu evropskih granica nemaju za cilj izazivanje konflikta, već njegovo sprečavanje. On je istakao da želi da pronađe „pragmatičan radni odnos“ sa Rusijom, i da jaka Rusija i jak NATO-a ne moraju da budu u suprotnosti:

„Naši koraci su defanzivni, proporcionalni i odmereni, jer ne želimo da isprovociramo novi hladni rat, već nastavljamo sa nastojanjem za uspostavljanje dijaloga sa Rusijom. Smatramo da čvrstina i dijalog nisu uzajamno kontradiktorne ideje.“

Sve dok je NATO ujedinjen, predvidljiv u svojim koracima i zadacima, dijalog sa Rusijom je poželjan i potreban, rekao je Stoltenberg dodajući:

"Rusija je naš sused, koji ostaje tu gde je, i moramo što bolje da regulišemo naše odnose, jer je u obostranom interesu da smanjimo tenzije i pronađemo bolji način da živimo jedni pored drugih.“

Stoltenberg je o tome juče razgovarao sa predsednikom Trampom i njegovim bezbednosnim timom u Beloj kući, rekao je. Biće to i glavna tema na predstojećem sastanku lidera NATO-a idućeg meseca u Briselu, zaključio je Jens Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG