Linkovi

NATO: Rusija i Bliski istok ključni izazovi


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Saradnja NATO-a i Evropske unije u očuvanju bezbednosti je neophodna, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u obraćanju članovima Spoljno-političkog komiteta Evropskog parlamenta

Danas je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, predstavio članovima Spoljno-političkog komiteta Evropskog parlamenta ključne izazove Alijanse - Rusiju i ekstremizam na Bliskom Istoku. Saradnja NATO i EU u očuvanju bezbjednosti je neophodna, naglašava Stoltenberg, ukazujući da su izazovi naveli vojne saveznice da više ulažu u odbranu, najviše do sada od završetka hladnog rata.

Agresivna politika Rusije, koja destabilizuje evropski bezbjednosni sistem je, uz ekstremizam i terorizam na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, ključni razlog zašto se danas više izdvaja za odbranu nego što je to bio slučaj u nedavnoj prošlosti.

"NATO u praksi provodi najveće povećanje ulaganja u koletivnu odbranu od završetka hladnog rata. Ne da bi vodio rat, već da bi ga spriječio i poslao jasan signal - napad na bilo koju saveznicu bi naišao na odgovor snaga cijele Alijanse, uključujući i Ameriku".

Pored ovoga, kaže generalni sekretar, NATO i dalje nastoji da uspostavi kooperativnije i kostruktivnije odnose sa Rusijom. Na jugu, NATO pomaže vojne kapacitete Jordana, za par sedmica počinje obuku iračkih snaga, saradjuje sa Tunisom, a spreman je, ukoliko to zatraže legitimne libijske vlasti, da pomogne i toj zemlji. Ipak, prednost daje političkim rješenjima i u tom smislu podržava dogovoreni prekid vatre u Siriji. Kada je riječ o migrantskoj krizi, NATO ministri su nedavno donijeli odluku da se brodovi Alijanse stave u funkciju kontrole, spašavanja života i zaustavljanja krijumčara ljudima.

"Naši brodovi će obezbjediti informacije za NATO članice, Grčku i Tursku, kao i za evropsku agenciju za granice, Frontex. Cilj je da se prekine mreža krijumčarenja ljudima i nelegalnih migracija".

"NATO ministri su 11. februra donijeli odluku da se uključimo i to se i desilo u roku od 12 sati. Naši brodovi pomorske grupe su već u Egejskom moru. Kada govorimo o migantskoj krizi, govorimo o ljudskoj tragediji i drago mi je da i mi dajemo svoj doprinos medjunarodnim naporima", istakao je šef štaba pomorske komande NATO Đorđo Lacio.

Grčki poslanici u EP su danas naglašavali nedupostivost ponašanja Turske čiji su avioni narušili grčki vazdušni prostor, dok je prvi čovjek Alijanse isticao punu saradnju dvije strane na NATO nivou, i kooperatvnost u donošenju strateški važnih odluka vojnog saveza.

XS
SM
MD
LG