Linkovi

Pad akcija i cena nafte


Brokeri na Njujorškoj berzi (arhivski snimak)
Brokeri na Njujorškoj berzi (arhivski snimak)

Berzanski indeksi širom sveta zabeležili su dalji pad zbog vesti o usporavanju globalne ekonomije kao i bojazni od širenja epidemije ebole. Cene nafte na svetskim tržištima takodje nastavljaju da padaju.

Vodeći indeksi na Volstritu pali su na najniži nivo u proeteklih 6 meseci dok pristižu loši izveštaji o poslovanju banaka i padu prodaje na malo, kao i vesti o novim slučajevima ebole.

Vodeći indeks Dau Džons izgubio je 173,45 poena, odnosno 1,06% vrednosti, dok je tokom dana gubio u pojedinim momentima čak 460 poena. S&P je izgubio 15,21 poena, odnosno 0,81% vrednosti čime je izbrisao sve dobitke postignute ove godine. Vodeći evropski indeksi zabeležili su još veće gubitke od oko 3% u proseku, mada su azijske berze većinom imale pozitivne rezultate.

Cene nafte na svetskom tržištu takodje nastavljaju da padaju. Barel sirove nafte po indeksu "Brent" pao je za 30 dolara u odnosu na cene iz juna, što predstavlja pojeftinjenje za više od 20 odsto, a stručnjaci kažu da je razlog - sasvim sigurno - usporavanje svetske ekonomije...

Zemlje OPEK-a svesne su situacije, ali sudeći prema komentarima koji su do sada stizali iz Saudijske Arabije, Kuvajta i Irana, po svemu sudeći neće biti smanjenja proizvodnje. Stručnjaci medjutim kažu da cene za barel ne bi smele da idu ispod 80 dolara, jer bi u tom slučaju zemlje OPEK-a izgubile oko 200 milijardi od nedavno prijavljenog prihoda od bilion dolara (1.000 milijardi). I dok su niže cene nafte loša vest za proizvođače goriva i neke države i vlade, one bi mogle da budu stimulans globalnoj ekonomiji.

XS
SM
MD
LG