Linkovi

100 godina od rođenja Kenedija


Bivši predsednik SAD Džon Kenedi i prva dama Džeki Kenedi na inauguracionom balu u Vašingtonu, 1961.
Bivši predsednik SAD Džon Kenedi i prva dama Džeki Kenedi na inauguracionom balu u Vašingtonu, 1961.

Amerika i svet danas obeležavaju100 godina od rođenja Džona Kenedija, američkog predsednika čije je ubistvo 1963. potreslo svet. Iako je na funkciji bio manje od tri godine, Kenedi je u američkoj istoriji i kulturi ostavio veliki trag.

Kenedijev grob na Arlingtonskom groblju i danas često obilaze turisti. Privlači i mlade ljude koji nisu bili rođeni kad je Kenedi ubijen, ali i njegove savremenike.

Ja sam bio na koledžu kada se to desilo. Svi u toj generaciji znaju tačno gde su bili kada je ubijen, i kasnije, kada je bila sahrana. Amerika je jednostavno stala i sve to posmatrala”, podseća Džejms Turber iz Centra za kongresne I predsedničke studije na Američkom Univerzitetu.

Isto je činio i ostatak sveta. Vreme Kenedijevog mandata bilo je poznato i kao “godine Kamelota” – a stvaranju bajkovite slike doprinela je i njegova žena.

Oko njega je stvoren mit, stradao je kao mlad čovek, sa malom decom i lepom ženom koje je Amerika volela. Mit je postajao sve veći otkad je ubijen. Pamtimo ga kao mladog predsednika i čoveka sa inspirativnim govorima”, kaže Turber.

Kenedi je inaugurisan 1961., kada je imao samo 43 godine. Tada je izgovorio čuvenu rečenicu, i pozvao Amerikance da se zapitaju “šta mogu da učine za svoju zemlju, umesto šta zemlja može da učini za njih”. Pozvao je i političke stranke da rade zajedno na ostvarenju nekih ciljeva.

Danas ne slavimo pobedu partije, već slavimo slobodu koja simbolizuje i početak i kraj, i obnovu i promenu”.

Konfrontacija sa Sovjetskim savezom i Kubom, rat u Vijetnamu i trka u svemiru obeležili su Kenedijev mandat. U nasleđe je ostavio program volonterskih mirovnih trupa. Naučnici, ipak, različito tumače njegova dostignuća. Mnogi kažu da njegova tragična smrt i kratko vreme koje je proveo u kancelariji – ne daju prostora za objektivnu ocenu. Ali, nesporno je da je Kenedi inspirisao čitave generacije američkih političara, uključujući i bivšeg predsednika Baraka Obamu.

Predsednik Kenedi vodio je zemlju ka stabilnosti, sprečio da se u najopasnijem hladnoratovskom momentu – Kubanskoj krizi ispali ijedna raketa. Naveo je crnce da iskoriste svoje pravo i studiraju na univerzitetu na kojem žele, poslao je mlade ljude da volontiraju kao ambasadori mira u udaljenim delovima sveta, i postavio američku zastavu na mesec“, poručio je bivši predsednik SAD Barak Obama.

Ranije ovog meseca, Obama je primio nagradu Džon F. Kenedi za političku hrabrost – koju je Kenedi često isticao u svojim govorima.

XS
SM
MD
LG