Linkovi

Stejt Department: Klinton "počinila grešku"


Kandidat za demokratsku predsedničku nominaciju Hilari Klinton je, svojom upotrebom privatnog imejl sistema dok je bila državna sekretarka, prekršila pravila Stejt Departmenta – zaključio je generalni inspektor agencije, u izveštaju koji će republikancima pružiti dodatnu municiju u napadima na Klinton tokom kampanje za opšte izbore.

Nezavisnom unutrašnjom istragom Stejt Departmenta nisu nadjeni dokazi da je Klinton tražila smernice niti dozvolu da vodi zvanične poslove i prepisku preko svog ličnog mejla na privatnom serveru, i zaključeno je da ne bi dobila tu dozvolu da ju je zatražila.

Stejt Department je konstatovao da su i prethodni državni sekretari grešili što nisu sledili smernice sekretarijata da izbegnu rizike na polju sajber-bezbednosti.

Prema analizi generalnog inspektora na 78 stranica, praksa je započela pre nego što je Klinton postavljena za državnu sekretarku, ali je činjenica da je obavljala zvanične poslove preko ličnog imejl naloga i privatnog servera izdvojena kao ozbiljniji primer kršenja pravila.

U analizi se ističe da su u vreme mandata sekretarke Klinton, smernice Stejt Departmenta postale značajno detaljnije, te da se njena praksa u oblasti sajber-bezbednosti mora procenjivati u svetlu tih sadržanijih uputstava.

Komisija Stejt Deparmtenta anlizirala je upotrebu imejlova Hilari KIlinton kao i praksu poslednjih pet državnih sekretara. Nezavisno od unutrašnje analize Stejt Departmenta, agenti FBI sprovode istragu da li je Klinton, korišćenjem privatnog servera za elektronsku poštu ugrozila državne tajne.

XS
SM
MD
LG