Linkovi

SAD: Smiriti napetost na severu Kosova


Sedište američkog Državnog sekretarijata, u Vašingtonu
Sedište američkog Državnog sekretarijata, u Vašingtonu

Sjedinjene Države žale zbog sinoćne akcije vlade Kosova koja je preuzela kontrolu nad pograničnim carinskim prelazima na severu Kosova bez koordinacije sa međunarodnom zajednicom.

„Pozivamo vlade Kosova i Srbije da hitno nastave da rade na smirivanju trenutne situacije. Sjedinjene Države pozdravlja brzu akciju mirovnih snaga NATO-a na Kosovu, KFOR-a i drugih međunarodnih činilaca na ovom zadatku“, navodi se u saopštenju Hajdi Bronki Fulton, vršioca dužnosti zamenika portparola Državnog sekretarijata.

U istom saopštenju se dodaje da Vašington „apeluje na sve strane da se uzdrže od nasilja.“

U saopštenju se ističe da slobodan promet robe između Srbije i Kosova treba da bude predmet dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije. „Unilateralne akcije dve strane - jednostrani embargo Srbije na robu sa Kosova zaveden 2008, kao i nedavna odluka Kosova da uzvrati pošto nije postignut sporazum o normalizaciji carina - doveli su do sadašnjeg zastoja“, konstatuje se u saopštenju.

SAD imaju poverenje u način na koji Evropska unija vodi proceduru dijaloga i pozivaju obe strane da se odmah vrate pregovorima“, zaključuje se u saopštenju Stejt departmenta.

XS
SM
MD
LG