Linkovi

Naučnici traže lek za MERS


U nastojanju da pronadju lek protiv Bliskoistočnog respiratornog sindroma, naučnici ispituju neke postojeće lekove protiv drugih bolesti, kao što je rak, koji bi mogli da budu efikasni protiv MERS-a.

Nova smrtonosna bolest pojavila se na Bliskom istoku, a lekari nemaju lek da je spreče. Do sada, Bliskoistočni respiratorni sindrom, ne prenosi se lako sa osobe na osobu. Medjutim, usmrtio je trećinu inficiranih, a stručnjaci ga pažljivo prate, u slučaju da postane zarazniji. U pokušajima da pronađu lek, naučnici su naišli na neke ne očekivane tragove.

Kada radite sa novim, smrtonosnim virusom, ne rizikujete. Na univerzitetu države Merilend u Baltimoru, istraživači tragaju za načinom da se suprotstave Bliskoistočnom respiratornom sindromu ili MERS-u.

Met Frimen je virusolog na Univerzitetu. On kaže da borba sa novom bolešću kao što je MERS predstavlja izazov zato što pronalaženje novog leka protiv nje može da traje deset godina.

“Jednom kada lekovi krenu iz epruvete protiv proteina u ćeliji, većina njih ne deluje. A, od onih koji deluju, kada ih odvojite od ćelija i prenesete na životinjski model bolesti, opet većina ne deluje.”

Zato se istraživači okreću novim tehnologijama kako bi proverili već postojeće lekove koji bi možda bili delotvorni protiv MERS-a. Oni dobijaju pomoć od robotičkih sistema, razvijenih tokom poslednjih nekoliko godina, koji mogu da testiraju stotine lekova istovremeno. Frimenova laboratorija sada proverava oko dvadeset pet lekova koji obećavaju. Oni uključuju i neka iznenađenja.

“Većina njih nije uopšte korišćena protiv virusa. Neki od njih su lekovi protiv raka.”

Neki od lekova su za neurološka stanja ili druge bolesti. Frimen kaže da oni sada dobijaju nova saznanja o tome kako lekovi i virusi deluju.

“Većina tih lekova rade stvari koje, ili nisu bile poznate do sada, ili utiču na stvari za koje su svi oduvek znali, ali niko nije znao da je to bilo uključeno u kopiranje virusa.”

Ti lekovi i dalje zahtevaju dodatna testiranja pre nego što budu spremni za obolele pacijente. A, ono što naučnici uče od MERS-a možda može da im pomogne da odgovore na pojavu novog smrtonosnog virusa.
XS
SM
MD
LG