Linkovi

Stambeni kompleks u Merilendu - utočište za izbeglice


Izbeglice koje žive u stambenom kompleksu u Merilendu imaju i časove engleskog jezika
Izbeglice koje žive u stambenom kompleksu u Merilendu imaju i časove engleskog jezika

Stambeni kompleks “Parkview Gardens” nalazi se u Riverdejlu u Merilendu, na oko 30 minuta vožnje od Vašingtona. Za mnoge, to mesto predstavlja više od običnog naselja. Stanovi u koijma žive su njihovi prve sigurne kuće godinama unazad i kamen temeljac za budući život.

Užurbano jutro u naselju “Parkview Gardens” u Riverdejlu u Merilendu. Više od 600 stanova ovde iznajmljuju izbeglice koje su pobegle od rata, sukoba ili su prognane. Zabihula Zakir došao je iz Avganistana prošle godine. Tamo je radio za USAID.

“Bezbednosna situacija u Avganistanu nije baš dobra, posebno za nas koji smo radili za SAD. Naš život je tamo u opasnosti. Aplicirali smo za specijalne imigrantske vize i došli ovde.”

Zakir sada radi u kurirskoj službi jedne štamparije. Man Alšavani je iz Iraka. On i njegova porodica proveli su 10 godina u izbegličkom kampu u Jordanu pre nego što su dobili američke vize.

“U mojoj zemlji ima previše problema: Islamska država, paravojne grupe, situacija nije dobra.”

U ovo naselje stigao je pre 4 godine uz pomoć agencije za smeštaj izbeglica. Dejvid Mendik upravlja kompleksom “Parkview Gardens”. Pre 30 godina, grupa humanitarnih radnika koji pomažu izbeglima od rata ili prognanima da pronađu novi dom – upitala ga je za pomoć.

“Od tada stalno dolaze da me pitaju za pomoć. Ja sam pokušavao da ih uputim i na druga mesta, da ohrabrim stanodavce da smeste izbeglice, ali niko nije imao volje za to. Pa su nastavili da rade sa mnom.”

Mendik ide i korak dalje – neke izbeglice i zapošljava.

“Oni toliko doprinose našoj kompaniji, sa svojim različitostima i talentima. Zapravo, i menadžment kompanije sada čine uglavnom izbeglice.”

Jedna od njih je i upravnica kompleksa Zemi Šabiu, koja je izbegla sa Kosova pre 18 godina.

“Kada tek stignu, izbeglice deluju izgubljeno. Meni je lako da im kažem – osećajte se komotno, ja sam bila u vašoj koži i razumem kroz šta sve prolazite.”

Izbeglice koje ovde žive mogu besplatno da uče engleski na časovima koje daju dobrotvorne organizacije. Šarif Alil Šafi je rođen u Americi i živi u naselju “Parkview Gardens”.

“Viđam različite ljude. Strašno je što su ovde stigli zbog toga što su odnekud morali da pobegnu. Ali je lepo videti ih kako šetaju okolo, sa svim njihovim rasama i jezicima, i iz svakog stana se oseća drugačiji miris hrane. Vidim i decu kako se igraju, mislim da je to sjajno.”

Bez obzira na izazove, izbeglice su optimisti. Mukti Radž Gurung je rođen u Butanu, a skoro 20 godina proveo je u izbegličkom kampu u Nepalu.

"Ova zemlja nam je mnogo pružila. Sada tražim nove puteve da unapredim svoj i život svoje porodice, i da ovoj zemlji doprinesem najbolje što mogu.

XS
SM
MD
LG