Linkovi

Srpski zvaničnici sa šefom UNMIK-a


Kancelarija UNMIK-a na Kosovu
Kancelarija UNMIK-a na Kosovu

U sklopu redovne posete Beogradu pred predstojeću sednicu Saveta bezbednoti UN o radu UNMIK-a, šef UNMIK-a Zahir Tanin razgovarao je sa najvišim srpskim zvaničnicima - predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, direktorom Knacelarije sa Kosovo i Metohiju Markom Đurićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Šef UNMIK-a Zahir Tanin sastao se u Beogradu sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije - predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u razgovoru sa Taninom ocenio da su napori Srbije da Kosovo ne postane država uspešni sve dok UNMIK obavlja svoju ulogu u obimu i na način kao i do sada.

Kako se ističe u saopštenju pres službe predsednika, Nikolić je tom prilikom istakao da zabrinjavaju očigledne namere pojedinih albanskih političara da se stvori velika Albanija.

Ako Albanci misle da ne moraju da naprave nikakve ustupke, a pri tome da provociraju i prete, u velikoj su zabludi, ocenio je Nikolić i dodao da je Beograd spreman da ustupi Albancima na Kosovu, onoliko koliko dobija Zajednica srpskih opština.

Iako se situacija u regionu Balkana zaoštrila, Nikolić je rekao da ne očekuje da dođe do oružanih sukoba, dok je Tanin izjavio da je UNMIK puno radio na terenu, pružajući podršku institucijama u uspostavljanju vladavine prava, ljudskih prava, dijalogu zajednica i doprinoseći miru i bezbednosti i borbi protiv terorizma. Tanin je izrazio očekivanje da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti, navodi se još u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je tokom susreta sa Taninom preneo zabrinutost srpske Vlade zbog serije izjava albanskih političkih predstavnika kojima je, kako je ocenio Marko Đurić, produbljena atmosfera nepoverenja u srpsko-albanskim odnosima i učinjen opasan korak ka destabilizaciji regiona.

U saopštenju iz Kancelarije se navodi da je razgovarano o političkoj i bezbednoj situaciji na Kosovu i Metohiji i perspektivama dijaloga Beograda i Prištine. Đurić je naglasio da Beograd želi puno sprovođenje dogovora postignutih u Briselu - pre svega onih koji se odnose na Zajednicu srpskih opšti-na.

Sa šefom misije UNMIK Zahirom Taninom razgovarao je i ministar inostranih poslova Ivica Dačić - tokom susreta je istaknut je značaj daljeg nesmanjenog angažovanja UNIMIK-a u oblastima ključnim za opstanak, normalan i dostojanstven život Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju sa sastanka.

XS
SM
MD
LG