Linkovi

Srpske odbojkašice prvi put u finalu Svetskog prvenstva


Tijana Bošković (levo), Stefana Veljković i Silvija Popović (u pozadini) slave osvajanje poena u polufinalu Svetskog prvenstva u Japanu (Foto: FIVB.com))
Tijana Bošković (levo), Stefana Veljković i Silvija Popović (u pozadini) slave osvajanje poena u polufinalu Svetskog prvenstva u Japanu (Foto: FIVB.com))

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Svetskog prvenstva u Japanu i tako ostvarila najveći uspeh u istoriji na svetskim šampionatima.

Izabranice Zorana Terzića su u polufinalu u Jokohami pobedile selekciju Holandije - 3:1 (25:22, 26:28, 25:19, 25:23) i tako osigurale srebrnu medalju, a za zlato će se boriti protiv Italije, koja je u drugom polufinalu, posle velike drame eliminisala olimpijske šampionke Kineskinje - 3:2 (17:15) u petom setu.

U reprizi finala prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva, srpske odbojkašice zasluženo su trijumfovale nad Holanđankama i revanširale im se za poraz u poslednjoj utakmici druge runde takmičenja, koja doduše nije imala rezultatski značaj, i u kojoj nije igrala najbolja srpska odbojkašica Tijana Bošković, koja je danas osvojila 29 poena.

Ovog puta sve je bilo drugačije. Srbija je od starta preuzela inicijativu i relativno rutinski sačuvala prednost stečenu polovinom prvog seta.

U drugom je najpre prokockala prednost od četiri poena u završnici, vratila se u igru servisima Milene Rašić, iako su Holanđanke vodile 24:21, imala loptu za 2:0 u setovima, ali su Holanđanke na kraju ipak izjednačile.

Imale su vicešampionke Evrope prednost do polovine trećeg seta, ali je Srbija stigla do izjednačenja, a serijom posle drugog tehničkog tajm-auta lako okonačala taj deo igre i povela sa 2:1. Vodile su Maja Ognjenović i saigračice i čitav četvrti set, da bi na kraju u dramatičnoj završnici Brankica Mihajlović realizovala kontru za najveći uspeh Srbije na svetskim šampionatima, 12 godina pošto je, takođe u Japanu, osvojena bronza.

Finalni meč Srbije i Italije takođe će biti njihov drugi međusobni u Japanu. Prvi- pre tri dana u Nagoji, dobila je Srbija - 3:1, a to je ujedno bio i prvi poraz Italijanki na šampionatu. Finale se igra sutra u 12:40 po srednje-evropskom vremenu.

XS
SM
MD
LG