Linkovi

Sekretar za trgovinu SAD i premijerka Srbije: SAD jedan od najvećih stranih investitora


Arhiva - Sekretar za trgovunu SAD Vilbur Ros, 26. jula 2018.
Arhiva - Sekretar za trgovunu SAD Vilbur Ros, 26. jula 2018.

Sjedinjene Države su od 2011. godine obezbedile gotovo milijardu dolara razvojne pomoći za projekte u Srbiji. To je novac koji je podstakao privredni rast zemlje i unapredio rad lokalnih zajednica, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić tokom razgovora sa sekretarom za trgovinu SAD, Vilburom Rosuom.

U saoštenju Vlade Srbije nakon sastanka je navedeno da su SAD, kao jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji, ukupno uložile oko četiri milijarde dolara, a te investicije su omogućile da se zaposli više od 17.000 radnika.

Vlada je saopštila da je sekretar Vilbur Ros istakao značaj vodećih američkih kompanija koje već posluju u Srbiji i da je poručio da postoji još dosta prostora za investicije u Srbiji.

Ros je rekao da su mogućnosti za angažovanje američkih građevinskih, ali i svih drugih kompanija u Srbiji otvorene juče potpisanim Memorandum o razumevanju u oblasti infrastrukture između Srbije i SAD, navodi se u saopštenju.

U Vladinom saopštenju navodi se da se premijerka Ana Brnabić zahvalila Rosu na prvoj poseti Srbiji i da je naglasila da je ovo pravi trenutak za razvoj političkih i ekonomskih odnosa dve države.

"Ponosni smo na proslavu stogodišnjice od kada je u znak savezništva podignuta srpska zastava na Beloj kući", rekla je predsednica Blade i navela da se bilateralni odnosi Srbije i SAD moraju temeljiti kako na zajedničkoj istoriji, tako i na potencijalima brojne srpske dijaspore i značajnim američkim investicijama u Srbiju.

Premijerka je naglasila značaj američkih kompanija NCR i Majkrosofta, čiji dolazak u Srbiju predstavlja veliki impuls za privredni i tehnološki razvoj.

Ukazala je da je cilj Vlade Srbije da se domaća ekonomija transformiše od ekonomije koja je primarno zasnovana na investicijama u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama, na čemu se intenzivno radi.

Po njenim rečima jedan od izazova je nedostatak 15.000 strčnjaka u IT sektoru, na čemu se radi kroz uvođenje novina u formalno obrazovanje i prekvalifikacijama za juniore programere, koje su namenjene ljudima sa talentom za IT i žele da promene karijeru.

XS
SM
MD
LG