Linkovi

Ros: Američke kompanije da pomognu na putu ka EU


Američki državni sekretar za trgovinu Vilbur Ros, u pratnji ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota, razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 6. septembra 2018.

Američki sekretar za ekonomiju Vilbur Ros poručio je u četvrtak u Beogradu da želi da američke kompanije pomognu put Srbije u EU i ukazao da su neke od vodećih kompanija iz SAD već prisutne u Srbiji.

Na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucićem, Ros je rekao da je veoma zadovoljan zbog toga što je svedok potpisivanja Memoranduma o razumevanju u oblasti infrastrukture i dodao da će taj dokument produbiti veze dva naroda.

"Zbog balansa koji je sada uspostavljen, i prilika za uzajamni ekonomski rast, radujemo se što ćemo nastaviti saradnju sa srpskom vladom, kao i sa američkim komapnijama, kako budu širile svoje operacije u Srbiji. Neke od američkih najuspešniih i najprepoznatljivijih tehnoloških kompanija su već aktivne ovde. Želimo da se uverimo da su oni vaši partneri u rastu i razvoju i da njihovo prisustvo ovde pomogne da se podrži vaše članstvo u EU", rekao je Ros i dodao da je Srbija važna tačka na trgovinskom putu, jer se položajem nalazi na raskrsnici Azije i Evrope.

Kako je ukazao ministar trgovine SAD, američke kompanije su lideri u oblasti inovacija, kreativnosti, digitalne tehnologije i transparentnosti u ugovaranju i finansiranju i one nude najbolje vrednosti zato što obezbedjuju najnaprednije tehnologije.

Ros je rekao da u Srbiji postoji "ogroman tehnički talenat" i dodao da je najinovativniji svetski proizvodjač električnih automobila dobio po naučniku Nikoli Tesli.

Posle razgovora sa američkim zvaničnikom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je razgovor vođen o učešću američkih kompanija u izgradnji ključnih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

"I vrlo brzo možemo očekivati učešće nekih od važnih američkih kompanija u izgradnji ključnih infrestrukturnih objekata u našoj zemlji. Da li će to biti moravski koridor, ili će to biti put Niš-Pločnik-Priština, ili neki treći - o tome ostaje da se razgovara. Ali čini mi se da smo otvorili vrata za mnogo bližu saradnju u budućnosti", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da Srbija želi da privuče što više američkih kompanija i investitora, jer su kompanije iz SAD u Srbiju do sada investirale oko četiri milijarde dolara. Po njegovim rečima, raste i trgovinska razmena dve zemlje - u prvih sedam meseci ona je iznosila 417 miliona dolara, što je 38 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Kako je još rekao, Srbija je jedna od malobrojnih zemalja koje imaju treću godinu suficit u budžetu i očekivanja su i da će javni dug nastaviti da pada i da će u januaru iznositi 48 odsto BDP.

Cilj Srbije je da bude uspešnija, ekonomski snažnija, da ljudi polako, ali sigurno osecaju boljitak i penzioneri će od oktobra imati značajno uvećanje penzija, dodao je Vučić.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ambasador SAD Kajl Skot potpisali su i Memorandum o razumevanju i saradnji između Srbije i SAD u oblasti infrastrukture.

Posle potpisivanja, ona je rekla da očekuje da dolazak još većeg broja američkih kompanija donese i poboljšanje ukupnog poslovnog ambijenta u Srbiji, kao i dolazak novih tehnologija i znanja. Mihajlović je navela i da memorandum potvrđuje jačanje poslovnih veza dve države i promoviše učešće američkih kompanija u infrastrukturu Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG