Linkovi

Srednja klasa u SAD još ne oseća boljitak


U sedmoj godini oporavka – nezadovoljstvo ekonomskom situacijom i dalje je jedan od ključnih faktora koji utiču na predsjedničke izbore. Uprkos novim ekonomskim podacima koji pokazuju da veći broj ljudi radi i da zarade rastu – mnogi kažu da ne osjećaju dobrobiti ekonomskog oporavka.

Ovo je gomila mjesečnih računa Deniz Alber, koja se stara o svojoj 98-godišnjoj majci. Dok su troškovi za hranu i lijekove porasli, porodični prihod nije.

"Veoma je teško održavati isti životni standard. Nismo ga održali. Pojedini kažu da se vodi rat protiv srednje klase.”

Denizino iskustvo je suprotno novim podacima koji pokazuju da su prihodi prosječne američke porodice porasli za više od pet odsto, što je najveći rast od 2007. godine. Međutim, njena porodica nije jedina koja smatra da je zapostavljena.

Nekada se očekivalo da ćete da imate posao i da će vam zarada rasti tokom vaših dvadesetih, tridesetih, četrdesetih, pedesetih ili šezdesetih godina kada se penzionišete, te da ćete imati sigurnu penziju. To više ne postoji”, kaže Maja Mekginis iz Komiteta za odgovorni federalni budžet.

Ekonomisti kažu da je osjećaj birača da su izdati jedan od glavnih povoda za nezadovoljstvo u izbornoj godini – podstaknuto i činjenicom da prihodi srednje klase stagniraju, dok najbogatiji prosperiraju.

“Najbogatijih pet odsto i dalje su jedina grupa koja se u potpunosti vratila nivoima iz 2000. godine. Nadoknadili su gubitak, zbog čega postoji nejednakost u raspodjeli prihoda. Takođe postoji nejednakost među grupama – kada je riječ o rasi, polu. U našem društvu i dalje postoje velike razlike”, ističe Eliz Guld iz Instituta za ekonomsku politiku.

Pojedini ekonomisti smatraju da je veliki jaz u prihodima rezultat političke nefukcionalnosti. Jedan primjer, kako navodi aktivista za prava siromašnih Marija Foskarinis, je da Vašington troši mnogo više na zatvaranje ljudi, nego na njihovo izbavljanje iz siromaštva.

“To je stvarno traćenje resursa. Prema trenutnim istraživanjima, finansijski je mnogo racionalnije da obezbjedite smještaj za ljude, nego da ih kažnjavate zato što žive na ulici, a što se sada događa u mnogim zajednicama širom zemlje.”

Ta disfunkcinalnost u Vašingtonu je jedan od razloga zbog kojih mnogi vjeruju da su predstojeći izbori toliko važni. Međutim, Deniz Alber ne gaji preveliku nadu.

"Veoma sam obeshrabrena u pogledu ekonomije ili politike – ne smatram da će kandidati pomoći srednjoj klasi”, kaže Alber.

XS
SM
MD
LG