Linkovi

Šesnaest godina od masakra u Srebrenici


Šesnaest godina od masakra u Srebrenici

Danas se navršilo 16 godina od masakra koji su snage bosanskih Srba počinile nad više od osam hiljada muslimanskih muškaraca i dečaka u Srebrenici. Tim povodom na groblju kraj memorijalnog centra sahranjeno je još 613 u međuvremenu identifikovanih žrtava.

Više od 40 hiljada ljudi okupilo se danas u Srebrenici radi obeležavanja 16. godišnjice najtežeg ratnog zločina u Evropi od Drugog svetskog rata. Ceremoniji je prisutvovao i veliki broj stranih gostiju, ali iz Srbije je došlo samo nekoliko članica međunarodnog pokreta Žene u crnom. Grupu je predvodila predsednica tog pokreta, Staša Zajović.

Turska je poslala svog potpredsednika, Bulenta Arinča, koga su prisutni pozdravili aplauzom, dok je Sjedinjene Države predstavljao američki ambasador u Bosni i Hercegovini, Patrik Mun.

"Želimo da budemo ovde, da pomognemo porodicama žrtava, da iskoristimo istoriju onoga što se dogodilo ovde da se to više nikada ne ponovi", rekao je američki ambasador.

Bakir Izetbegović, sin prvog predsednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, i sadašnji bošnjački član predsedništva zemlje rekao je da je Srebrenica najdublja rana na telu bošnjačkog naroda.

"Srebrenica je tamna mrlja na obrazu međunarodne zajednice i crna rupa na savesti naredbodavaca i izvršilaca zločina i neće je se nikada osloboditi",

Obeležavanju godišnjice stradanja prisustvovao je i hrvatski, ali ne i srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine. Govoreći prisutnima američki ambasador Patrik Mun takođe je osudio međunarodnu zajednicu za ono što nije učinila pre 16 godina.

"Hapšenje Ratka Mladića pruža nam još jedan razlog da se podsetimo užasnih zločina nad nevinima koji su počinjeni u Srebrenici, Bratuncu, Vlasenici, Žepi, Milićima, Zvorniku, Rogatici i Višegradu. Sećamo se šta je počinjeno i šta svet nije učinio pre 16 godina", rekao je Mun.

Mnogi zvaničnici i predstavnici drugih zemalja položili su vence u memorijalnom centru kraj koga se nalazi više od 4500 grobova žrtava masakra.

Posle zajedničke molitve i memorijalnih pesama preživeli i dobrovoljci na rukama su preneli 613 kovčega umotanih u zeleni pokrov do sveže iskopanih grobova. Dok su čitana imena i godine rođenja žrtava stotine ruku dodirivalo je kovčege koji su pronošeni kraj njih. Najstarija danas sahranjena žrtva imala je 82 godine, a najmlađa samo 11.

XS
SM
MD
LG