Linkovi

Pripreme za komemoraciju u Srebrenici


U Srebrenici se obavljaju poslednje pripreme pred sutrošnju komemoraciju kojom će biti obeležena 15-godišnjica masakra u tom gradu.

Posmrtni ostaci 775 ubijenih Bošnjaka koji su identifikovani putem DNK analize protekle godine, smešteni su u hali bivše fabrike akumulatora odakle će biti preneti u Memorijalni centar Potočari. Sutrašnja komemoracija je najveća do sada po broju žrtava koje će biti ukopane u Potočarima.

U medjuvremenu, oko 5 000 učesnika marša mira koji su, pešačeći, prešli više od stotinu kilometara, trebalo bi da večeras stignu u Memorijalni centar. Očekuje se da će komemoraciji u Potočanima 11. jula prisustvovati oko 50 000 ljudi. Od susednih zemalja dolazak na komemoraciju su najavili predsednici Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Slovenije.

U julu 1995. godine, Vojska Republike Srpske, pod komandom Ratka Mladića ubila je više od osam hiljada Bošnjaka u Srebrenici i okolini. Presudom Suda pravde u Hagu taj zločin je okvalifikovan kao genocid.

U Srebrenici je danas održana komemorativna sednica Skupštine opštine, kojom je obeleženo 15 godina od stradanja srebreničkih Bošnjaka i 18 godina od stradanja Srba u Bratuncu. Odbornici su minutom ćutanja odali poštu svim nastradalim stanovnicima opštine Srebrenica u proteklom ratu.

XS
SM
MD
LG