Linkovi

Darmanović: Zadovoljni smo dinamikom ratifikacije protokola


Crnogorski ministar inostranih poslova Srđan Darmanović sa predstavnicima diplomatskog kora (gov.me)
Crnogorski ministar inostranih poslova Srđan Darmanović sa predstavnicima diplomatskog kora (gov.me)

Crna Gora je zadovoljna dinamikom ratifikacije Protokola o pristupanju Alijansi i taj proces bi mogao biti završen u prvoj polovini naredne godine, kazao je novoizabrani šef diplomatije u Vladi Crne Gore Srđan Darmanović

On je naveo da Crna Gora potpisivanje Protokola o pristupanju NATO-u razumije kao priznanje za ostvarene rezultate, ali i obavezu da počete reforme uspješno privede kraju i nastavi da bude kredibilan partner i aktivan učesnik u očuvanju regionalne, evropske i globalne bezbjednosti.

„Želim posebno da istaknem da smo zadovoljni dinamikom ratifikacije Protokola i s pravom očekujemo da će se taj proces završiti u prvoj polovini naredne godine tako da Crna Gora naredni Samit Alijanse dočeka kao punopravna članica“, saopštio je Darmanović na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za predstavnike diplomatskog kora.

On je zahvalio svim državama članicama na snažnoj podršci i pomoći koje su pružale Crnoj Gori na njenom evroatlanskom putu. Darmanović je kazao da je Crna Gora i ove godine dinamično napredovala i ka članstvu u Evropskoj uniji.

On je istakao da će Crna Gora i u narednim godinama, kao i do sada, značajnu pažnju posvetiti razvoju regionalne saradnje, ostajući dosljedna prvom i najvažnijem spoljnopolitičkom prioritetu.

„Kažem, prvom i najvažnijem, jer smatram da su dobrosusjedska saradnja i konkretni zajednički projekti, ne samo najkraći, već jedini put do dostizanja evropskog standarda život naših građana i ostvarivanja našeg zajedničkog evropskog cilja“, naveo je Darmanović.

On je ocijenio da je protekla godina bila jednako uspješna i na ekonomskom planu.

„Crna Gora je, sa rastom Bruto društvenog proizvoda od 3,6 odsto, i dalje jedna od najbrže rastućih ekonomija u regionu, pa i u Evropi“, dodao je Darmanović.

To, kako je kazao, daje dobre pretpostavke da se i u narednoj godini posvete rješavanju prioritetnih zadataka kao što su smanjenje nezaposlenosti i životnog standarda

Darmanović je, govoreći o aktuelnoj situaciji nakon nedavnih parlamentarnih izbora, rekao da se ne može ignorisati činjenica da opozicija osporava legitimnost izbora, da je trenutno van parlamenta i da traži njihovo ponavljanje.

On je dodao da su, s druge strane, sve relevantne međunarodne adrese, a prije svega najpozvanija ODIHR, ocijenili da su izbori bili fer, i u skladu sa najvišim demokratskim standardima.

To je, kako je kazao, legitimnoj većini dalo za pravo da formira Vladu.

Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori, Hafsa Al Ulama je, u ime diplomatskog kora, čestitala Darmanoviću na funkciji ministra vanjskih poslova, kao i formiranju Vlade.

Prema njenim riječima, 2016. godina bila je puna prekretnica, a Crna Gora napreduje na svom putu integracija ka NATO-u i EU. Ona je ocijenila da je na međunarodnom planu, Crna Gora izgradila jake veze sa mnnogim državama i međunarodnim organizacijama.

„U godini obilježavanja jubileja obnove nezavisnosti, Crna Gora je pokazala da se kreće naprijed postavljajući primjere drugima kada je u pitanju tolerancija i napredak u regionu“, smatra Ulama.

Ona je Vladi i građanima Crne Gore poželjela uspjeh u svoje i ime diplomatskog kora.

XS
SM
MD
LG