Linkovi

Srbin evakuisan iz Kabula kaže da vladaju "strava i užas"


Evakuacija civila sa aerodroma u Kabulu
Evakuacija civila sa aerodroma u Kabulu

Dvojica državljana Srbije, Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, stigli su u Srbiju pošto su evakuisani iz Kabula, preko Uzbekistana i Nemačke. U Avganistanu je još jedna državljanka Srbije, Milka Damjanović, koja čeka da bude evakuisana.

Aleksandar Cvejić je prethodne noći stigao u Gračanicu na Kosovo, gde mu živi porodica, a za RTS je rekao da u Kabulu "vladaju strava i užas i da se dešavalo svašta".

Opisao je da su, dok su čekali na evakuaciju, bili opkoljeni i da su "dobili oružje da se paze", ali nije želeo da otkrije od koga.

Cvejić, koji je radio za međunarodnu kompaniju, je rekao da su u grupi za evakuaciju, osim njega i Pribaka, bila i dvojica državljana Hrvatske i dvojica iz BiH.

"Evakuisali smo se iz tog hotela gde su nas primili, u taj deo aerodroma su nam ulazak sredili Britanci, pa smo išli kod Nemaca. Zvali smo i našu kompaniju da pričamo sa njima, tako da smo mi prvi koje su Nemci evakuisali, nas sedmorica i još neki Nemci".

Za situaciju u glavnom gradu Avganistana kaže da je "užasna".

"Prvenstveno što je vojska katastrofa, tu niko za ništa ne odgovara, puca se po ceo dan, ubijaju se, niko ne odgovara za civile, civili hoće da beže na aerodrom. Ima mrtvih", ispričao je Cvejić za javni servis.

On je rekao da je još pod stresom i zahvalio ambasadorima i Vladi Srbije na pomoći.

XS
SM
MD
LG