Linkovi

Srbija će pokušati da sačuva viznu liberalizaciju


Premijer Srbije Ivica Dačić govori na Konferenciji o trgovini ljudima, Beograd, 15. oktobar 2012.
Premijer Srbije Ivica Dačić govori na Konferenciji o trgovini ljudima, Beograd, 15. oktobar 2012.

Srbija će učiniti sve da sačuva viznu liberalizaciju, poručio je premijer Ivica Dačić, pošto bi njeno ukidanje bilo kontraproduktivno za zemlju.

Dačić je rekao da je vizna liberalizacija jedino što su građani konkretno dobili u procesu evrointegracija. Posle današnje konferencije o trgovini ljudima Dačić je istakao da je reč je o manje od 10.000 azilanata u celoj Evropi, da je među njima najviše Roma i Albanaca, kao i da će to biti tema svih njegovih razgovora sa Evropskom unijom:

"Ja samo hoću da napomenem da sam siguran da bi ponovno uvođenje viza građanima Srbije ostavilo teške posledice po odnose između Srbije i EU. Ako je problem Evropskoj uniji sredstva za tih 10.000 ljudi kako da ih vrate nazad, evo mi ćemo iz budžeta platiti troškove. To je mnogo manja šteta za Srbiju nego što bi bilo ponovno uvođenje viza."

Ambasador Belgije, koja je, inače, među šest zemalja EU koje traže brze mehaniz-me za ukidanje viznog režima zemljama iz kojih dolazi najveći broj azilanata, je rekao da je Belgija za slobodan vizni režim, da visoko ceni napore Srbije, ali da rezultati još nisu takvi da bi se moglo reći da je problem rešen. Imigranti opterećuju imigracione slu-žbe evropskih zemalja i to je težak slučaj koji treba da se reši, istakao je Alen Kundicki i dodao da se odgovornost za lažne azilante ne prebacuje na zemlje kao što je Srbija:

"Srbija je na listi bezbednih zemalja, to jest mi ne mislimo da je u Srbiji takva politička situacija da su ljudska prava sistematski ugrožena ili da nisu sistemski zaštićena. I to dozvoljava da se svaki zahtev za politički azil brzo rešava, osim specifičnih slučajeva u kojima je potrebno duže od dve nedelje da se sagledaju."

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je rekao da je pre dva dana razgovarao sa ambasadorom Nemačke u Beogradu Hajncom Vilhelmom i da je uveren da neće biti ukidanja bezviznog režima Srbiji. Vučić je priznao da problem azilanata postoji, da je broj azilanata iz Srbije smanjen, kao i da će kontrola azilanata biti pojačana.
XS
SM
MD
LG