Linkovi

Ubedljiva pobeda Vučića na predsedničkim izborima


Premijer Srbije Aleksandar Vučić govori na konferenciji za novinare na kojoj je proglasio pobedu.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić govori na konferenciji za novinare na kojoj je proglasio pobedu.

Srbija je juče dobila novog predsednika - sa nešto više od 55 odsto glasova podrške Aleksandar Vučić je pobedio na izborima, ispred Saše Jankovića koji je dobio oko 16 odsto glasova, Belog Preletačevića sa 9,5 odsto, Vuka Jeremića sa 5,6, Vojislava Šešelja sa 4,5 odsto podrške i drugih. Izlaznost je bila oko 54 odsto, manja od očekivane,

Ako je i bilo dilema, od sinoć ih više nema - drugog kruga izbora neće biti, a Aleksandar Vučić je ubedljivom pobedom odmah u prvom krugu postao novi predsednik Srbije. Sa podrškom od 55 i više odsto građana, Vučić je sve ostale kandidate ostavio daleko iza sebe, zbog čega je iz ugla vladajuće koalicije bio sasvim opravdan vatromet i slavlje kojim je sinoć proslavljena Vučićeva pobeda:

"Kad neko prebaci za 5-6 odsto 50 posto, to zaista govori da je reč o uspehu. Da ima izuzetno disciplinovano biračko telo, da su se očigledno i njegovi koalicioni partneri ponašali dosta korektno i lojalno u ovoj kampanji. Mada, konačni zbir govori nešto drugo - da je čitava koalicija, računam i širu koaliciju sa Dačićem, zapravo osvojila više od 200.000 glasova manje nego na prošlim izborima. Što znači da postoji i ta vrsta pada", kaže Cvijetin Milivojević iz agencije Pragma.

Uz komentar da se, na osnovnu izbornih rezultata, ispostavilo da je Beli Preletačević više uzeo glasova Saši Jankoviću, nego što je izveo apstinenata na izbore, Milivojević izborni rezultat Saše Jankovića smatra jako dobrim. Kako smatra sagovornik Glasa Amerike, to je odlična baza za dalji politički angažman Jankovića, ali se istovremeno otvara pitanje daljih odnosa sa Demokratskom strankom:

"Njegov rezultat je zaista vredan poštovanja i samo od njegove političke ambicije zavisi hoće li on, ili neće postati lider onog dela opozicije koji se može nazvati građansko-demokratska opozicija, ili liberalna, jer tu je potpuno prazno mesto. Mislim da je njemu logičnije, ako želi da se aktivno bavi politikom, da formira svoju političku opciju, a ne da ulazi u već postojeće."

Po mišljenju Milivojevića, sa više od pet odsto osvojene podrške, prostor za dalje političko delovanje ima i Vuk Jeremić, dok je, kako smatra, najveće iznenađenje izbora loš rezultat Vojislava Šešelja.

Na pitanje o daljim potezima, a pre svega o novom premijeru, sagovornik Glasa Amerike ističe da su moguće tri opcije - da Vučić da mandat nekome van SNS-a, da to bude neki ekspert, i najrealnija varijanta da neko iz redova naprednjaka dobije mandat za sastav vlade:

"To mi izgleda najnormalnije, s obzirom da ljudi iz stranke očekuju da neko od njih dobije neko važno mesto. Jer pet godina je već prošlo kako oni prave tu stranku, oni su postigli taj izborni uspeh, ako se on tako može nazvati. Prema tome logično je da to bude neko iz stranke. Ta priča sa ekspretima je moguća priča, ali ne verujem da ona takođe može da izdrži probu u SNS."

Između ostalog, biće zanimljivo videti hoće li Aleksandar Vučić, kao novi predsednik Srbije slediti primer svog prethodnika i podneti ostavku na mesto predsednika stranke, kako bi bio predsednik svih građana. Iako je pobedio na izborima, pred Vučićem je dosta dilema i otvorenih pitanja na koja će ubrzo morati da nalazi rešenja.

XS
SM
MD
LG